Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului judecător Cristi Danileț, acum retras în pensie, care a reclamat Statul Român pentru că i-a încălcat libertatea de exprimare. Danileț a fost sancționat de CSM pentru o postare pe Facebook, iar acum CEDO a stabilit că acea sancțiune a fost nedreaptă.

„CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism”, a scris Danileț pe Facebook.

El nu a cerut daune morale, astfel că România trebuie să-i plătească doar cheltuieli de judecată în valoare de 5.232 euro.

Pentru ce a fost sancționat

Situația datează din 2019, când Danileț era judecător la Tribunalul Cluj. Atunci, el a distribuit pe Facebook un articol de presă cu un comentariu personal.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizărilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a "abuzurilor instituțiilor de forță". Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora "Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale" ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi ... constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor...”, a fost comentariul lui Danileț, care i-a atras probleme.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat, l-a cercetat și a propus sancționarea lui, ceea ce CSM a și făcut, reținându-i 5% din salariu.

Danileț a mai câștigat procesele intentate CSM privind excluderea lui din magistratură. Totuși, în luna ianuarie a acestui an, la 48 de ani, Cristi Danileț a ieșit la pensie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!