Fostul ministru al Educaţiei, în prezent director al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Adrian Curaj, a vizitat joi Universitatea din Oradea şi a făcut o evaluare a cercetării produse aici, după cum se arată într-un comunicat transmis de instituţie.
"Staţi bine şi ca număr de publicaţii", a spus fostul ministru, adăugând că a observat o dinamică a creşterii numărului de citări, în reviste de specialitate, citări care au atins un nivel maxim în anul 2019.
"Aveţi toate ingredientele să faceţi şi mai bine", a apreciat directorul general al UEFISCDI. "E bine că, deşi aveţi multe lucrări publicate în România, aveţi şi destule publicate în străinătate", a adăugat el.
Curaj a remarcat colaborările orădenilor cu hub-uri de cercetare din alte universităţi şi a subliniat că Universitatea din Oradea este în acea treime a instituţiilor de învăţământ superior din România care au reuşit să atragă peste 500.000 de lei pentru finanţarea cercetării la nivel doctoral. "Anul viitor, vrem să ridicăm această sumă la un milion", a replicat rectorul Constantin Bungău.
În cadrul întâlnirii pe care Curaj a avut-o cu rectorul şi conducătorii departamentelor de cercetare din Universitatea orădeană, a avut loc şi o scurtă ceremonie de premiere a centrelor de cercetare performante din instituţie.
Bungău a anunţat şi că Universitatea a alocat 250.000 de lei pentru continuarea activităţilor ştiinţifice din aceste centre.
La întâlnire a fost prezent şi senatorul liberal Adrian Hatos, profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, care a remarcat că "există o foarte slabă legătură" între cercetarea universitară şi institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare. "Cei din universităţi se plâng că institutele naţionale de cercetare nu reuşesc să atragă tineri cercetători din mediul universitar", a spus Hatos, adăugând că în aceste institute ar trebui să îşi poată continua cariera de cercetare cei aflaţi în anii de studii doctorale sau postdoctorale.
Senatorul liberal a mărturisit că unul din obiectivele sale este să obţină mai mulţi bani pentru cercetarea universitară, "necunoscută publicului românesc". Hatos a admis, însă, că este necesar şi un program naţional de popularizare a cercetării universitare.
Senatorul a mai precizat că Parlamentul lucrează la două acte normative importante pentru cercetarea românească, o lege a cercetării şi o alta care va veni să reglementeze carierele din acest domeniu.