Aflată în vizită în Bihor, fostul ministru PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, totodată candidat la alegerile europarlamentare, l-a criticat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, pe primarul Salontei, Tőrők László, pentru condiţiile "inacceptabile" în care învaţă elevii români ai Colegiului Theodor Neş din oraş.

Andronescu a tras aceste concluzii după o vizită la două şcoli din Salonta, Grupul Şcolar Agricol şi Colegiul Naţional Theodor Neş. "Deşi este un monument de arhitectură, este într-o stare inacceptabilă. Am discutat cu primarul acest lucru extrem de nemulţumitor. Au depus un proiect pe fondurile norvegiene, să vedem în ce măsură reuşesc aici sau nu, să-i sprijinim apoi să realizeze un proiect pe Programul Operaţional Regional, ca într-o urgenţă să treacă la reabilitarea acestei clădiri, extrem de frumoasă din punct de vedere arhitectural, dar într-o stare de degradare inacceptabilă pentru anul în care ne aflăm", a declarat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educaţiei a aruncat săgeţi spre primarul Tőrők László, spunând că acesta ar fi trebuit "să abordeze ca un primar echidistant comunitatea maghiară şi cea română". Asta pentru că, a spus Andronescu, şcoala în care învaţă elevii maghiari are condiţii net superioare. Potrivit PSD-istei, în timp ce clădirea şcolii maghiare este renovată, la şcoala românească s-a schimbat în ultimii ani doar acoperişul, iar pereţii sunt inundaţi de igrasie. Mai mult, într-o altă aripă a şcolii maghiare învaţă şi parte din elevii Colegiului Neş, şi şi această parte de clădire este nerenovată.

Întrebată de BIHOREANUL dacă îl acuză pe Tőrők că intenţionat n-a investit în şcoala românească, Andronescu s-a ferit să fie tranşantă. "Poate că a fost o întâmplare, dar cred că elevii români merită la fel de multe ca elevii maghiari", a spus fostul ministru.