Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, a fost condamnat, joi, de instanţa supremă la 4 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu, sub forma unui "comision" dintr-un contract. Decizia e definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină pedapsa stabilită de prima instanţă, precum şi menţinerea sechestrului până la suma de 303.000 de lei.

La ultimul termen din dosar, procurorul DNA ceruse majorarea pedepsei pentru Constantin Niţă la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

"În 2012, în calitate de lider deputat şi ministru al Energiei în schimbul influenţei asupra lui Gheorghe Nechita (primarul Iaşiului - n.r.) pentru a determina semnarea contractului de management al traficului şi pentru derularea contractului, Niţă a pretins lui Urdăreanu 5 la sută din contract, adica 3,4 milioane lei. Suma de bani, parte din ea, i-a fost emisă inculpatului prin rate lunare a câte 5.000 euro, iar 30.000 euro înmânată în restaurant. Pedeapsa de la fond de 4 ani de închisoare nu reflectă sancţiunea corespunzătoare, inculpatul săvârşind fapta ca demnitar parlamentar şi ministru, ceea ce determină agravarea răspunderii penale", a spus procurorul DNA, în sala de judecată.

Fostul ministru a declarat, în schimb, că nu a luat bani de la denunţătorul din dosar. Niţă le-a spus magistraţilor instanţei supreme că l-a cunoscut pe Urdăreanu prin intermediul unui om de afaceri şi a vrut să dezvolte cu acesta o relaţie "amiabilă". "Am avut mai multe discuţii cu el la sediul din Calea Plevnei. Fiind un om de afaceri puternic, am apreciat că este bine să am o relaţie amiabilă cu un om de talia lui", a spus Niţă, fără a fi însă convingător.