Ajuns la vârsta pensionării, fostul ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau îşi pierde, conform legii, calitatea de titular în învăţământul superior. Totuşi, potrivit metodologiei proprii a Universităţii din Oradea, orice pensionar poate să rămână titular dacă îndeplineşte anumite criterii şi dacă departamentul din care face parte are veniturile necesare pentru a-i plăti salariul.
În ciuda faptului că Departamentul Discipline Medicale al FMF, din care face parte Ritli, şi-a asumat cu unanimitate de voturi plata salariului fostului ministru, acesta nu a primit avizul pentru a rămâne titular din partea Departamentului pentru Asigurarea Calităţii din cadrul Universităţii orădene. Mai precis, conform analizei făcute de DAC, Ritli ar fi adunat un punctaj prea mic la evaluările universitare din ultimii ani, nu şi-a putut dovedi contribuţia la punctajul pentru clasificarea universităţii în plan naţional şi nici că ar fi titular în vreun proiect de cercetare, condiţii obligatorii pentru păstrarea sa ca titular.
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a cerut însă Senatului universitar să facă o derogare de la regulament şi să aprobe păstrarea fostului ministru la catedră ca titular.
Precizând că Ritli este titular al unui proiect de cercetare, în ciuda observaţiei făcute de DAC, Bungău a amintit şi că fostul ministru a influenţat acreditarea programului de masterat al FMF "Managementul afecţiunilor aparatului locomotor", singurul de acest gen din ţară, prin stabilirea unui parteneriat cu Facultatea de Medicină din Debreţin. De asemenea, Ritli a avut o "contribuţie majoră" în fondarea unui nou program de master la FMF, "Managementul serviciilor de sănătate".
În fine, Bungău precizează că tot lui Ritli i se datorează şi acordarea statutului de spital clinic universitar afiliat Universităţii din Oradea spitalului Klinikum Ingolstadt din Germania, unitate cu care FMF colaborează de mulţi ani. Ultimul argument pro-Ritli prezentat de rector a fost faptul că FMF are nevoie de cadre didactice cu grad de conferenţiari, iar fostul ministru are exact acest grad.
"Consiliul de Administraţie propune compensarea criteriilor din metodologia existentă cu contribuţia domniei sale prin performanţele manageriale şi profesionale la îmbunătăţirea actului educaţional din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie", a precizat rectorul Bungău.
Senatul Universităţii a decis să aprobe derogarea de la regulament, astfel că fostul ministru va rămâne încă un an titular la catedră.