După ce a susţinut în repetate rânduri că nu a primit răspuns la acuzaţiile de plagiat formulate împotriva sa chiar la instalarea ca ministru al Educaţiei, în primăvara anului 2012, în primul Guvern Ponta, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a fost demascat chiar de fostul ministru delegat pentru Învăţământul superior, Mihnea Costoiu. Dezvăluirile acestuia au fost făcute vineri, în conferinţa de presă de predare a mandatului.

Verdict clar: a plagiat!

"Decizia noastră, pe care am comunicat-o şi domnului Mang, este de plagiat. Răspunsul este dat de multă vreme, domnul Mang a primit verdict de la Comisia de Etică de plagiat, avem şi sancţiune de doi ani. Pot pune decizia la dispoziţie. Domnul Mang nu mai este expert ARACIS, este suspendat din poziţie, din momentul respectiv nu a mai fost trimis la evaluări", a spus Costoiu, citat de ziare.com.

Întrebat de ce Ioan Mang este pe lista de evaluatori ai universităţilor, în condiţiile în care este plagiator dovedit, Mihnea Costoiu a fost şi mai precis. "Acolo nu e vorba de un titlu, dânsul nu şi-a obţinut titlul de doctor în urma unui plagiat; acolo este vorba despre un plagiat în cadrul unei lucrări ştiinţifice", a declarat Costoiu, potrivit hotnews.ro.

Fostul ministru a mai adăugat că Ioan Mang, care este profesor la catedra de Calculatoare a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea din Oradea, a primit şi o sancţiune pentru fapta sa, aceea de a nu mai ocupa funcţii în conducerea universităţilor pe o perioadă de 3 ani.

Prins cu minciuna

Declaraţiile proaspătului ex-ministru reprezintă, practic, primul anunţ oficial făcut pe această temă, deoarece verdictul cu privire la plagiatul lui Mang nu a fost făcut public niciodată, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor. După cum se ştie, furtul intelectual a ieşit la iveală în luna mai 2012, la doar câteva zile după ce liderul PSD Bihor a fost numit ministru al Educaţiei, reuşind "performanţa" de a rămâne pentru doar 9 zile în această funcţie, deoarece în urma scandalului de plagiat a fost forţat să demisioneze.

Presa a încercat să afle finalitatea anchetei în cazul Mang în repetate rânduri, dar atât Ministerul condus de PSD-istul Costoiu, cât şi Consiliul Naţional de Etică au refuzat să facă publice chiar şi cele mai mărunte informaţii! Inclusiv BIHOREANUL a făcut demersuri pentru a afla stadiul anchetei, însă fără rezultat. Pe 13 iunie 2013, redacţia noastră a trimis o cerere în acest sens la Minister, singura reacţie a instituţiei fiind redirecţionarea solicitării către Consiliul Naţional de Etică, care, la fel, a menţinut tăcerea.

Tăcere vinovată

Deşi, la rândul său, a fost întrebat de jurnaliştii orădeni în repetate rânduri dacă a primit vreo soluţie de la CNE, profitând de opacitatea instituţiilor controlate de colegii săi PSD-işti, Ioan Mang a ascuns la rândul său răspunsul.

Mai mult, liderul PSD Bihor a promis că, la aflarea deciziei finale privind cazul său, va organiza o conferinţă de presă în care să-şi prezinte în detaliu poziţia faţă de fiecare lucrare susceptibilă de plagiat, ceea ce, însă, nu mai a făcut. "Dar nu va fi o conferinţă de presă, ci un seminar", promitea Mang în septembrie 2012, pentru ca apoi să-şi "uite" complet promisiunea. Deşi a avut ocazia în nenumărate rânduri, Mang nu a vorbit niciodată despre răspunsul CNE.

Contactat de BIHOREANUL, liderul PSD nu a răspuns într-o primă fază la telefon. Ulterior, însă, a revenit şi a spus că declarațiile lui Mihnea Costoiu sunt neadevărate, că nu a primit nici un verdict de plagiat, şi că dacă nu şi le va retrage îl va da în judecată.

Citiţi detalii despre acest subiect în articolele:

Reacţia lui Mang: Costoiu vorbeşte prostii, dacă nu corectează îl dau în judecată

"Plagiatorul" Mang e sigur că Ministerul Educaţiei nu-l va găsi vinovat de copy-paste

Plagiat "spălat": Un asistent universitar şi-a asumat vina pentru plagiatele soţilor Mang!