A fost dat verdictul în cazul fostului poliţist Derek Chauvin, cel acuzat de uciderea lui George Floyd. Chauven a fost găsit vinovat, marţi, la capătul mai multor săptămâni de tensiuni, după ce juraţii au deliberat vreme de 10 ore pe parcursul a două zile, după cum anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, fostul poliţist a fost declarat vinovat pentru toate cele 3 capete de acuzare - omor neintenţionat de gradul doi, omor de gradul trei şi omor prin imprudenţă de gradul doi - şi a fost încătuşat chiar în sala de judecată. Totuşi, sentinţa sa urmează să fie stabilită în săptămânile care urmează.

Conform legislaţiei şi codului penal în vigoare în statul Minnesota, Derek Chauvin ar putea să primească o pedeapsă cuprinsă între 12 ani şi jumătate şi 40 de ani de închisoare.

Derek Chauvin a primit vestea în sala de judecată. Cu fața acoperită de mască, fostul polițist a ascultat impasibil în timp ce judecătorul citea verdictul dat de jurați. Chauvin a ascultat fără a schița vreo emoție, îndreptându-și ochii din când în când spre judecător. În filmarea din sala de judecată, se poate vedea cum Chauvin privește scurt spre avocatul său după ce verdictul este anunțat și schițează scurt un gest de încuviințare din cap în momentul în care judecătorul anunță încheierea procesului. Imediat după, fostul polițist a fost încătușat, mai arată Digi24.

Vestea verdictului a fost primită cu urale şi aplauze de o mulţime de oameni strânsă în apropierea tribunalului din comitatul Hennepin din Minneapolis, unde a fost citită hotărârea.

"S-a făcut dreptate, astăzi, pentru familia lui George Floyd şi pentru comunitatea de aici, din Minneapolis. Este dreptate câştigată cu durere. Verdictul de astăzi are implicaţii importante nu doar pentru acest oraş, ci şi pentru ţară şi pentru lume. Dreptatea pentru oamenii de culoare din SUA înseamnă dreptate pentru toată America. Acest caz reprezintă un punct de cotitură pentru responsabilizarea poliţiei şi trimite un mesaj clar care sper să fie auzit în fiecare oraş şi fiecare stat", a spus avocatul familiei Floyd.

De asemenea, familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume şi că Justiţia pentru America oamenilor de culoare este justiţie pentru întreaga Americă.

„Dar lucrurile nu se termină aici. Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a transmis familia lui Floyd, conform News.ro.

După cum se ştie, moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani a generat protestele #BlackLivesMatter în toată lumea, după ce o filmare iniţială apărută în spaţiul public îl prezenta pe George Floyd încătuşat, la pământ, strigând "Nu pot să respir", în timp ce agentul Derek Chauvin îl imobiliza ţinându-şi genunchiul pe gâtul lui.

Digi24 mai arată că o altă firmare, apărută ulterior, arată că, de fapt, trei poliţişti, nu unul, stăteau cu genunchii pe George Floyd, bărbatul afro-american pe care îl trântiseră la pământ.