Fostul premier liberal Ludovic Orban, acum membru în partidul Forța Dreptei, pe care el l-a înființat după ce a fost exclus din PNL, a venit duminică în Bihor, pentru a lansa organizația locală a noului său partid.

Orban a fost însoțit de câțiva colegi din București, inclusiv de foștii miniștri Violeta Alexandru (Ministerul Muncii) și Adrian Oros (Ministerul Agriculturii), care se numără printre cei 15 parlamentari ce au plecat din PNL spre Forța Dreptei.

Lansarea organizației județene s-a ținut la hotelul Lotus Therm din Băile Felix, unde duminică la prânz erau reuniți circa 40 din cei aproape 60 de membri pe care partidul îi are în județul Bihor. Președintele Forța Dreptei Bihor este un antreprenor fără istoric politic, Daniel Roșca, patron al unei firme de tâmplărie PVC.

Din cauza trădării PNL

În cadrul unei conferințe de presă susținute cu prilejul lansării organizației județene a Forței Dreptei, Ludovic Orban a explicat că acest nou partid a fost răspunsul la „o trădare gravă a alegătorilor liberal de dreapta, care au acordat votul Partidului Național Liberal, în 6 decembrie 2020, pentru un mesaj clar: votați PNL ca să scăpați de PSD, noi dezvoltăm România, noi modernizăm România, noi facem reformele profunde de care are nevoie țara”.

„Toți cei care au votat au fost trădați de conducerea PNL, care a ales să facă lucrurile exact pe dos decât cum a promis. Iohannis și cu slugile lui din conducerea PNL au aruncat la lada de gunoi toate promisiunile și toate angajamentele pe care și le-au luat, și au intrat în cârdășie cu adversarul celor care au votat cu PNL, și anume cu avatarul Partidului Comunist care astăzi poartă numele de PSD”, a declarat Orban.

Anterior, ex-ministra Muncii Violeta Alexandru spusese franc despre PNL-iști că sunt „slugile PSD-ului”.

Precizând că misiunea partidului Forța Dreptei este să fie o alternativă „de dreapta, democratică, liberală, conservatoare, care are capacitatea de a învinge PSD-ul”, fostul premier liberal a vorbit la superlativ despre el și colegii săi: „Noi suntem oamenii de caracter, curajoși, care am avut puterea de a spune nu tentației de a rămâne atârnați într-o complicitate cu o putere care acționează împotriva cetățeanului și împotriva interesului general”.


La conferința de presă a conducerii partidului Forța Dreptei au participat cam jumătate din toți membrii bihoreni ai organizației. Printre ei, nu s-au regăsit și fețe cunoscute, președintele Daniel Roșca precizând că majoritatea sunt pentru prima oară înscriși într-un partid politic

Nimic de reproșat liberalilor din Bihor

Pentru că a lansat un partid liberal în Bihor, un județ în care PNL a câștigat cele mai recente alegeri fluierând, BIHOREANUL l-a întrebat pe Ludovic Orban dacă și pe liberalii din Bihor îi consideră slugi.

„Ilie Bolojan a ieșit din mecanismul decizional politic la nivel național, s-a concentrat pe mandatul administrativ pe care îl are, de președinte de Consiliu Județean, și n-am văzut în ultima perioadă să fie în corul lăudătorilor PSD”, a răspuns Orban, lăsând să se înțeleagă că cel puțin despre șeful liberalilor din Bihor are o altă opinie.

Întrebat și dacă a mai păstrat legătura cu foștii lui colegi din Bihor, președintele Forței Dreptei a spus că „eu rămân în dialog cu oamenii, există oameni cu care de-a lungul timpului am avut experiențe comune și comunic, dar una e una, alta e alta”. „Obiectivul nostru este ca Forța Dreptei să devină principalul reprezentant politic al românilor care împărtășesc valorile liberale”, a adăugat el.

Orban a spus că Forța Dreptei va avea candidați la toate alegerile din 2024, inclusiv pentru Consiliul Județean Bihor ori pentru Primăria Oradea, dar a admis și că nu le poate aduce reproșuri foștilor colegi din Bihor.

„Mi-e foarte greu să le reproșez ceva liberalilor din Bihor, pentru că marea majoritate m-au votat la congres (n.r. congresul PNL din septembrie 2021, când Florin Cîțu a câștigat în fața lui Orban), și îi deplâng, pentru că ei trebuie să suporte consecințele deciziilor mizerabile, ale trădărilor grave față de alegătorii liberali făcute de conducerea PNL”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus și că porțile partidului Forța Dreptei sunt deschise pentru PNL-iști: „Nu trag de nimeni, dar oricine este autentic de dreapta, oricine știe că nu poți să faci nimic cu PSD, oricine știe că PSD este, de fapt, dușmanul dezvoltării României, că PSD este partidul sărăciei, corupției, subdezvoltării, abuzului și lipsei de drepturi, ar face bine să vină cât mai repede în Forța Dreptei, pentru că altfel, știți cum e vorba, cine se aseamănă, se adună, și vor ajunge oamenii să creadă că, într-adevăr, și cei din PNL sunt ca cei din PSD. De altfel, la nivel național cam asta se întâmplă”.


Ludovic Orban a venit în Bihor alături de foștii miniștri Violeta Alexandru și Adrian Oros și de parlamentarii Antonel Tănase și Constantin Șovăilă

De la AUR, la Forța Dreptei Bihor

Prioritatea pentru Forța Dreptei Bihor, a mai spus Orban, este să atragă membri „cât mai mulți oameni serioși, oameni care fac ceva în viața lor, oameni cărora le-a plăcut cartea, oameni care nu au fost la fără frecvență în cei 7 ani de acasă, oameni care sunt activi, au inițiativă economică, oameni care trăiesc pe propriile picioare”.

În contextul în care, după cum a precizat președintele Daniel Roșca, în Forța Dreptei Bihor au intrat și două organizații rurale ale AUR, din zona Beiușului, BIHOREANUL l-a întrebat pe Orban dacă există vreun filtru față de traseiști. „Nu cunosc această situație exactă (n.r. din Bihor), dar de principiu preferăm să atragem oameni care nu au mai făcut politică sau oameni care într-adevăr cred în valorile liberale”, a răspuns politicianul.

În cadrul conferinței de presă din Bihor, Ludovic Orban a mai spus că analizează „cu foarte mare seriozitate” posibilitatea să candideze la alegerile prezidențiale următoare și a mai anunțat că parlamentarii de la Forța Dreptei, împreună cu cei de la USR, au contestat la Curtea Constituțională noile modificări pe care alianța de guvernare le propune la Codul Fiscal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!