Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat, marţi, la Universitatea din Oradea, a cărei conducere l-a invitat să susţină o conferinţă în cadrul Săptămânii Ştiinţifice, un cumul de evenimente ce are loc pentru a 23-a oară consecutiv.

După discursurile de introducere, rectorul Constantin Bungău i-a spus lui Ungureanu că toţi membrii Universităţi sunt onoraţi să-l aibă printre ei. "Sunteţi norocos pentru că studiaţi istoria şi în acelaşi timp o şi scrieţi", i-a spus Bungău fostului prim-ministru, angajat ca profesor la Universitatea din Bucureşti.

În Aula Magna ocupată abia pe jumătate, MRU a vorbit despre "Nostalgia Imperială a Europei Moderne". Ideile abordate de fostul premier au vizat importanţa imperiilor şi dacă Europa unită este sau nu un imperiu. "Putem aspira să fim cetăţeni europeni cu un singur centru de putere?", a fost întrebarea retorică pe care a pus-o fostul prim-ministrul universitarilor orădeni, lăsându-i să cugete singuri la răspuns.

Printre cei care l-au ascultat s-au numărat, pe lângă prorectori, decani şi alte cadre didactice orădene, inclusiv primarul Ilie Bolojan şi şeful Poliţiei bihorene Liviu Popa. De asemenea, printre cei prezenţi s-au numărat şi membrii PDL Bihor Călin Mocan, şef al Gărzii de Mediu, şi Nicolae Hodişan, şef al Direcţiei Agricole.

După conferinţa care a durat mai bine de o oră, MRU a fost invitat să participe la inaugurarea unui nou sediu pentru Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău, înfiinţat de Departamentul de Istorie şi Universitatea de Stat din Moldova în 2007 şi care acum a primit o locaţie la etajul al treilea al Bibliotecii universitare.

Fostul premier şi rectorul Bungău, alături de prorectorul Sorin Şipoş, au tăiat panglica, iar discursul scurt al lui MRU a dat impresia că, de fapt, acesta credea că a participat la inaugurarea centrului propriu-zis.

"Sunt onorat să particip la deschiderea acestui centru", a spus Mihai Răzvan Ungureanu, adăugând că speră ca acest centru să prospere academic. Un discurs similar a avut şi rectorul Bungău, care a ţinut să-l felicite pe Şipoş - unul din fondatorii centrului.

De fapt, Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău a fost înfiinţat în 2007, ca urmare a colaborării dintre universitarii orădeni şi cei din Basarabia. Scopul lui este de a cerceta consecinţele politicilor imperiale pentru spaţiul românesc, în general. Până acum, membrii centrului au publicat mai multe cărţi şi au susţinut mai multe conferinţe comune.