Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost condamnat, luni, la 3 ani de închisoare cu executare, de Tribunalul București, într-un dosar de trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat.

Potrivit Digi24.ro, decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București. Magistrații au mai dispus, totodată, și menţinerea măsurii asigurătorii până la concurenţa sumei de 62.143 lei, sumă despre care anchetatorii spun că ar fi primit-o în schimbul unor servicii.

Site-ul citat arată că Zgonea, care a pledat nevinovat și a solicitat achitarea, este acuzat de procurorii DNA în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când ocupa această funcţie, ar fi acceptat promisiunea făcută de un consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii într-o funcţie publică.

Ulterior, Zgonea ar fi primit de la consilierul judeţean Dumitru Dobrică contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei.

În schimb, consilierul a fost numit preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu, iar apoi subsecretar de stat în acelaşi minister. Consilierul judeţean a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, mai arată Digi24.ro.