Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că John Ashcroft, fost procuror al Americii în perioada 2000-2004, care a anchetat în 2001 şi atentatul la World Trade Center, vine la Oradea.

Ashcroft va susţine o conferinţă pe teme juridice în Aula Magna a Universităţii din Oradea vineri de la ora 14. "Invitaţia a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Radu Ţîrle, căruia îi mulţumesc că a implicat Universitatea în acest eveniment", a declarat Antal.

La eveniment au fost invitaţi şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. De asemenea, vor participa oficialităţi din toate instanţele de judecată, parchete, barou, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Direcţia Judeţeană a Finanţelor Bihor, Primăria Oradea şi Prefectura Bihor. Totodată, orice orădean care doreşte să participe la conferinţă va fi binevenit.

John Ashcroft a fost cel de-al 79-lea procuror general al Statelor Unite ale Americii. Născut în 1942, el a fost şi guvernator al statului Missouri şi senator. În vizita sa din Oradea va fi însoţit de Paul Spinden, judecător al Curţii de Apel din Missouri şi profesor de drept la Liberty University School of Law, universitate privată din Lynchburg, Virginia. Vizita sa în urbea de pe Crişul Repede a fost mijlocită de prietenia pe care a întemeiat-o cu preşedintele CJ Bihor în urmă cu mai mulţi ani.