La Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a debutat, miercuri, cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Medicale Orădene, manifestare în cadrul căreia se ţin mai multe cursuri şi work-shop-uri. Evenimentul a fost marcat de discursuri laudative la adresa fostului rector Teodor Maghiar, prezent şi el la manifestare, într-un moment nu tocmai propice al existenţei sale: când se află la un pas de o condamnare finală în procesul privind spolierea fondurilor Ministerului Educaţiei.

Prezidiu pestriţ

Ediţia jubiliară a început cu o festivitate la care prezidiul a fost format din decanul FMF, Gheorghe Bumbu, viceprimarul Oradiei Gheorghe Carp, rectorul Universităţii Cornel Antal, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Ludovic Varga, dar şi fostul rector al Universităţii, Teodor Maghiar.

Deşi Maghiar aşteaptă acum decizia magistraţilor în procesul în care e acuzat de procurorii DNA de înşelăciune, întrucât a raportat un număr mai mare de studenţi orădeni, pentru a primi mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei, prejudiciul fiind estimat la aproape 25 milioane de euro, oficialităţile au ţinut să-i mulţumească fostului rector pentru activitatea sa.

Decanul Bumbu i-a înmânat fostului rector o diplomă de onoare şi o plachetă prin care Facultatea de Medicină îi recunoaşte meritele, întrucât sub şefia lui Maghiar s-a înfiinţat FMF-ul. Numindu-l pe Maghiar "artizan al FMF", Bumbu i-a mulţumit special fostului rector, iar când Maghiar şi-a început discursul de mulţumire, a fost aplaudat în picioare de toate cadrele didactice şi medicale prezente la festivitate.

Osanale din toate părţile

Maghiar a recunoscut că este suprins că se află în prezidiu, făcând referire la faptul că, de când are probleme cu justiţia, puţini universitari îşi mai asociază imaginea cu el. Fostul rector le-a vorbit apoi celor prezenţi despre înfiinţarea Facultăţii de Medicină, mai cu seamă despre cât de dificil a fost acest proces, întrucât conducătorii de la Bucureşti nu vedeau importanţa existenţei acestei facultăţi, după care i-a mulţumit urologului Bumbu că i-a format copilul, adică pe medicul Doru Maghiar.

Totodată, Maghiar i-a mulţumit şi actualului rector al Universităţii, Cornel Antal, pentru felul în care administrează instituţia, dar şi pentru că îi oferă condiţii foarte bune pentru a-şi desfăşura activitatea. În final, bătrânul rector le-a urat medicilor şi studenţilor "să aibă succes în a face bine".

În mod indirect, şi vicele Carp a făcut o referire la meritul lui Maghiar în existenţa FMF, spunând că pentru înfiinţarea acestei facultăţi a fost nevoie de cineva cu un curaj nebun.

Ifrim, persona non grata

Rectorul Cornel Antal, la rândul său, a adus aminte că FMF a trecut de toate problemele din trecut - mai precis, de riscul de a fi desfiinţată, mai cu seamă după scandalul diplomelor false eliberate de această facultate mai multor străini -, acum facultatea având toate acreditările necesare.

Niciunul dintre vorbitori nu a făcut referire la cel care a deţinut ani în şir conducerea facultăţii, fostul decan Mircea Ifrim, având ambiţia transformării FMF într-o universitate distinctă, ruptă de "ctitoria" lu Maghiar. Ifrim, înlăturat de Maghiar după manifestările de "independenţă" şi înlocuit cu unul din cei doi fii ai săi, a şi stat, de altfel, din răzbunare, la originea unora dintre scandalurile penale cu care se luptă astăzi familia Maghiar.

Pe de altă parte, atât Antal, cât şi Carp au vorbit despre legăturile dintre spitalele orădene şi oraş. Rectorul a precizat că spitalele n-ar fi fost incluse în categoria a II-a la nivel naţional, care aduce o finanţare mai mare, dacă în oraş nu ar exista Facultatea de Medicină. Pe de altă parte, viceprimarul a iterat ideea că spitalele şi facultatea n-ar avea bani şi dotări necesare fără proiectele municipalităţii, precizând totodată că şi oraşul are nevoie de FMF şi de medici buni. Acelaşi Carp a menţionat necesitatea unei strânse colaborări între FMF, Primărie şi Ministerul Sănătăţii, pentru ca actul medical în oraş să fie de calitate.

Ediţie jubiliară

Zilele Medicale Orădene (ZMO) se ţin până pe 26 noiembrie la Facultatea de Medicină şi Farmacie, fiind organizate de Centrul de Cercetări în Medicină de Înaltă Performanţă din cadrul FMF. Ediţia din acest an e una jubiliară, întrucât se împlinesc 20 de ani de la prima manifestare de acest gen.

În cadrul ZMO 2011, au loc mai multe conferinţe medicale şi work-shop-uri, susţinute de profesori de la universităţi din ţară şi din Germania şi Austria. La toate acestea participă circa 1.000 de medici, biologi, biochimişti, farmacişti, asistenţi medicali şi studenţi.