Primul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, a decedat, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 76 de ani.

De aproape trei săptămâni, Maghiar era internat în Spitalul Pelican din Oradea, unitate medicală deţinută de familia sa. Spitalul a fost şi locul în care a decedat.

Potrivit unor surse medicale, în ultimele zile Maghiar era ţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor. La finele săptămânii trecute, medicii care îl îngrijeau au vrut să îl opereze, însă starea de sănătate a fostului rector nu a permis intervenţia chirurgicală.

Surse neoficiale susţin că familia Maghiar se aştepta la acest deznodământ, tocmai din pricina stării grave în care era fostul rector.

În semn de doliu, Universitatea din Oradea şi Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe din Oradea, la care fostul rector mergea des, au arborat steagul negru.

Suferind de mai multe afecţiuni de natură cardiologică, neurologică şi neuropsihică, Maghiar a fost găsit la începutul lunii septembrie prăbuşit în casă de către unul dintre membrii familiei, care a apelat la serviciile de urgenţă, în final alegând internarea sa la Spitalul Pelican, pentru a păstra discreţia. Diagnosticul la internare a fost traumatism cranio-cerebral sever, iar starea de sănătate a fostului rector s-a agravat pe parcurs.

Evenimentul s-a petrecut cu o zi înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să hotărască soarta sa în procesul intentat în 2008 de DNA, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals intelectual, plus fals şi uz de fals material în înscrisuri oficiale, fapte pentru care pedeapsa urcă până la 20 de ani închisoare. Concret, procurorii anticorupţie l-au învinuit de falsificarea cifrei de şcolarizare a Universităţii în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, cu scopul ca instituţia să primească alocări bugetare mai mari decât cele cuvenite, prejudiciul cauzat statului român depăşind 882 miliarde lei vechi (echivalentul a 24 milioane euro la acea vreme). 

Într-o primă fază a procesului judecat la Tribunalul Bucureşti, Maghiar a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar magistraţii au decis şi menţinerea sechestrului asigurator instituit asupra averii sale la cererea DNA, pentru ca apoi Curtea de Apel Bucureşti să-i reducă pedeapsa la 5 ani de închisoare şi să ridice sechestrul asigurator. Finalul procesului era aşteptat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României pe 11 septembrie, însă magistraţii au decis o amânare până la data de 6 noiembrie. 

Născut în iulie 1936 la Husasău de Criş, Bihor, Maghiar era absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timişoara. După ce a lucrat ca tehnician şi inginer la IRE Oradea, în 1976 a devenit decan al Institutului de Învăţământ Superior Oradea.

În 1990 a devenit primul rector al Universităţii din Oradea, funcţie pe care şi-a păstrat-o până în 2004, când a predat conducerea instituţiei unuia dintre fii săi, Teodor Traian Maghiar. Acesta, împreună cu fratele său, Adrian Maghiar, sunt profesori la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii orădene, iar împreună cu medicul Ovidiu Cacuci deţin Spitalul Pelican, unde fostul rector şi-a petrecut ultimele zile din viaţă.