Procurorii DNA au reţinut 28 de persoane pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export în Constanţa, printre care şi pe fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit procurorilor, în portul Constanţa-Agigea acţiona o "caracatiţă" care încerca să controleze instituţiile statului. Zilnic, pentru un transport erau cerute sume cuprinse între 1.000 şi 7.000 de dolari.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi din municipiul Bucureşti.

"Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori", au precizat procurorii anticorupţie.

Senatorul implicat, Mircea Banias (PDL), este cercetat în libertate pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. El a primit însă interdicţia de a părăsi ţara.

Laurenţiu Mironescu, până ieri secretar general al MAI, se află însă printre cele 28 de persoane reţinute de procurorii DNA. El a fost reţinut pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum şi pentru trafic de influenţă.