Fostul şef al Ageniţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost reţinut, luni, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă.

Blejnar a fost reţinut pentru 24 de ore, la capătul câtorva ore de audieri, fiind acuzat că, pe vremea când era preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, alături de alţi funcţionari, ar fi primit 20% dintr-un contract, adică peste 13 milioane de lei, pentru a interveni în favoarea unei firme.

"În cursul anului anul 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceşti să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri", arată DNA într-un comunicat.

Astfel, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers "au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea  omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive", mai arată DNA.

În cursul zilei de luni, lui Blejnar i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi calitatea procesuală, urmând ca marţi să fie prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În faţa jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa DNA, Blejnar a negat acuzaţiile care i se aduc.

Pe de altă parte, Digi 24 aminteşte că în luna iunie, Sorin Blejnar a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Motorina", în care este acuzat alături de soţii Radu şi Diana Nemeş de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE:

Tribunalul Prahova a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este acuzat că, în calitate de şef al instituţiei, ar fi primit peste 13 milioane de lei, alături de alte persoane, pentru exercitarea influenţei asupra unor subalterni. 

Decizia nu este, însă, definitivă, putând fi contestată în 48 de ore de la comunicare.