Fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), bihoreanul Dorin Debucean, şi fosta sa adjunctă, Alina Istrate, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Oradea, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului DNA, Dorin Debucean e acuzat că, în calitate de şef al CNADNR, a vândut un teren din patrimoniul companiei la un preţ mult sub cel al pieţei şi că a făcut mai multe plăţi ilegale către o societate din Budapesta.

"În cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, judeţul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro", arată comunicatul DNA.

Procurorii spun că decizia de vânzare este ilegală deoarece Debucean a luat-o de unul singur, căci nu există iniţiativa consilului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale şi mandatul special din partea Ministrului Transporturilor. Mai mult, pentru a-şi ascunde ilegalităţile, a falsificat mai multe documente, ajutat de fosta sa adjunctă, Alina Natalia Istrate.

"Pentru a înlătura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administraţie au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor", arată comunicatul DNA.

În ce o priveşte pe adjuncta sa, Alina Istrate a dispus întocmirea unor note de fundamentare şi le-a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor, ea fiind totodată cea care a redactat caietul de sarcini "fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie", după cum spune rechizitoriul.

DNA mai reţine şi că, în cursul anilor 2007 şi 2008, Debucean a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat şi plăţile către această firmă, în condiţiile în care "în ultimii 5 ani a avut relaţii comerciale cu această societate comercială, care i-au adus beneficii".

Drept urmare, DNA i-a trimis în judecată pe Debucean şi pe Istrate, dosarul fiind înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea.

În proces, CNADNR s-a constituit parte civilă cu suma totală de 3.731.988 euro. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţânând lui Debucean şi adjunctei sale.