Medicul Gheorghe Ionuţ, fostul şef al Colegiului Medicilor Dentişti şi fost consilier judeţean al PNL, va fi noul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, urmând să o înlocuiască pe economista Luciana Dorca, actuala conducătoare interimară a instituţiei.

Potrivit reprezentanţilor CAS, Ionuţ a fost singurul care s-a înscris la concurs şi a promovat ambele examene susţinute în Capitală. La proba scrisă a luat nota 7,8, iar la interviu - nota 8.

Contactat de BIHOREANUL, viitorul şef al CAS a spus că îşi doreşte această funcţie pentru că vrea să îmbunătăţească relaţia CAS - medici - pacienţi. "Eu am lucrat cu sistemul CAS din 1999, pe poziţia de furnizor de servicii de sănătate, de stomatologie, şi am văzut tot felul de probleme şi neajunsuri. Asta m-a determinat să mă prezint la concurs. Am dedus, de pildă, că informaţia dinspre Casă spre asigurat şi spre furnizor e destul de puţină şi aş vrea să îmbunătăţesc acest lucru, pentru că, din cauza lipsei de informaţie, multe se interpretează greşit", a spus medicul.

În vârstă de 60 de ani, căsătorit şi având doi copii, Gheorghe Ionuţ este absolvent al Institutului de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca (1983) şi a lucrat la Policlinica din Salonta până în 1992, când s-a privatizat. Din 1992 şi până 2008 a fost consilier local la Salonta, iar în perioada 2008-2012 a fost consilier judeţean al PNL şi preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din cadrul CJ Bihor. Totodată, din 2009 şi până anul trecut, a fost preşedintele organizaţiei judeţene a Colegiului Medicilor Dentişti.

Numirea lui Ionuţ la şefia CAS Bihor nu a fost, însă, făcută oficial, deoarece marţi este ultima zi de depunere a contestaţiilor. După definitivarea rezultatelor, CNAS urmează să emită un ordin pentru eliberarea din funcţie a economistei Luciana Dorca, respectiv pentru numirea în funcţie a noului manager.

Dorca a preluat conducerea CAS Bihor în luna august 2012, înlocuindu-l astfel pe Gheorghe Ludovic Varga, cunoscut ca apropiat al UDMR. Încetarea mandatului lui Varga era justificată, la acea vreme de "modificarea cu peste 50% a indicatorilor de performanţă care au stat la baza încheierii contractului de management", după cum arăta un comunicat al CAS.