Într-un drept la replică transmis marţi  BIHOREANULUI, procurorul Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea şi principalul artizan al dosarului fostului șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, finalizat săptămâna trecută la Înalta Curte cu soluţii de achitare pe linie, susţine că procesul a fost pierdut din cauza faptului că Secţia Specială nu a formulat apel şi cere publicarea întregului dosar, pentru a se constata că „nu în toate situațiile adevărul judiciar, stabilit de instanță, corespunde cu realitatea”.

Vinovată: Secţia Specială

„Înalta Curte de Casație și Justiție nu a judecat pe fond apelul declarat de Ministerul Public, acesta fiind respins ca inadmisibil pentru că Secția Specială, sub conducerea de la acel moment formată din procurorii Gheorghe Stan și Adina Florea, nu a înțeles să formuleze apel în cauză. Calea de atac a fost declarată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, care a apreciat hotărârea de achitare a inculpaților ca fiind netemeinică”, arată Man.

Cu alte cuvinte, Secţia Specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în vreme ce acest proces se afla pe rol, şi care ar fi fost competentă să atace prima sentinţă, de la Timişoara, din pricină că în cauză se afla şi un judecător, Ovidiu Galea (acuzat că a făcut fals în declaraţii ascunzându-şi apartenenţa la masonerie), nu a formulat cale de atac, iar cea formulată de procurorii Parchetului timişorean nu a fost considerată admisibilă de judecătorii Curţii Supreme, tocmai din pricina lui Galea.

Secţia Specială nu a motivat niciodată de ce nu a contestat sentinţa Curţii de Apel Timişoara, şi ea favorabilă inculpaţilor. Procurorii din Bucureşti au trimis o simplă adresă instanţei timişorene, înainte ca soluţia să fie motivată şi fără să fi studiat în prealabil dosarul. Curtea Supremă a judecat, deci, numai apelurile inculpaţilor, neluând în considerare argumentele din apelul procurorilor timişoreni, care  solicitaseră readministrarea tuturor probelor din dosarul de urmărire penală, inclusiv reaudierea inculpaţilor.

După cum se ştie, Secţia Specială, prin Adina Florea, este cea care tocmai a început, săptămâna trecută, urmărirea penală împotriva lui Ciprian Man, a procurorilor Cristian Ardelean şi Adrian Muntean respectiv a judecătoarei Crina Muntean, pentru şantaj şi abuz în serviciu, respectiv instigare, faţă de judecătorii instanţelor locale aflaţi în vizorul fostei echipe de la DNA Oradea.

Să se publice dosarul!

În replica sa, fostul şef al DNA Oradea lasă să se înţeleagă, fără să o spună explicit, că dosarul de corupţie al fostului şef al Poliţiei Bihor şi al celorlalţi şefi de post ar fi fost bine documentat de procurorii anticorupţie, dar ar fi fost închis prin achitări de instanţe pe considerente formale, dar şi pe fondul ofensivei anti-DNA stimulate de fosta guvernare inclusiv prin înfiinţarea Secţiei Speciale.

„În ceea ce privește soluția de achitare, este bine-cunoscut faptul că nu în toate situațiile adevărul judiciar, stabilit de instanță, corespunde cu realitatea, dimpotrivă, există și situații în care acesta nu acoperă cele întâmplate în realitate”, mai scrie Ciprian Man, care solicită, pentru demonstrarea spuselor sale, publicarea întregului dosar penal, deşi acesta este inaccesibil presei.

„Având în vedere că în dosarul la care dumneavoastră faceți referire s-a pronunțat o hotărâre definitivă, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, vă rog să faceți demersurile necesare pentru a publica dosarul penal în integralitate, invitație pe care o adresez și inculpaților achitați din acest dosar”, arată fostul procuror-şef DNA.

Achitări în serie

Aşa cum BIHOREANUL a scris, DNA Oradea a înregistrat un nou eşec răsunător, joia trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra unuia dintre cele mai grele dosare de corupţie instrumentate în Bihor, avându-i ca protagonişti pe fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi pe 4 dintre foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor, pe judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus ginerele unuia dintre poliţişti, un funcţionar al Agenţiei de Mediu, dar şi doi aleşi locali.

Trimişi în judecată, în 2017, după caz, pentru dare şi luare de mită sau complicitate la aceste fapte, iar Popa şi Galea şi pentru că nu şi-au menţionat în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie, descoperită întâmplător, acum cei 9 inculpaţi au fost exoneraţi definitiv de acuze, instanţa supremă stabilind că faptele de corupţie nu există (nu că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, aşa cum reţinuseră magistraţii timişoreni), iar falsurile în declaraţii nu sunt prevăzute de legea penală.

Achitările vin după o serie lungă de alte clasări sau achitări în dosare instrumentate de DNA Oradea, enumerate de articolul BIHOREANULUI.