Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații, a criticat luni declarațiile făcute de senatorul Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR, care a afirmat că România ar trebui să-și alipească vechile teritorii, inclusiv unele din Ucraina, aceste afirmații fiind preluate și de presa rusă.

Eduard Hellvig spune că Claudiu Târziu „nu este nu este idiot. Unii ar spune că nici util” și că acționează „în armonie” cu un lider extremist maghiar, cei doi având discursuri pe placul lui Putin. 

„Îi convine lui Putin”

„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi. Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: „Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat””, a scris Eduard Hellvig pe platforma X.

„În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de «idiot util». Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului. Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum ideea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral”, a adăugat fostul șef al SRI. 

Eduard Hellvig spune că liderul AUR știe că, dat fiind că a făcut o declarație politică, Claudiu Târziu știe că nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român.

Fostul director al SRI pune ieșirea lui Târziu în legătură cu una similiară cu cea a unui politician maghiar. „Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina. Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând. Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim... Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi... Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, încheie Hellvig. 

„Avem de făcut o reparație istorică”

Potrivit Hotnews.ro, pe 24 ianuarie, la un eveniment al AUR organizat la Iași cu ocazia Zilei Principatelor Unite, senatorul Claudiu Târziu, în același timp președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a făcut apel la „reîntregirea statului român”.

„Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm. Moldova e ciuntită. Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”, a susținut liderul AUR, reluând astfel o temă folosită de senatoarea Diana Șoșoacă, care a și inițiat un proiect de lege, respins de Parlament, prin care cerea anexarea unor teritorii din Ucraina, notează site-ul de știri citat.

După ieșirea de luni a lui Eduard Hellvig, Claudiu Târziu a ieșit public și a respins acuzațiile, susținând, într-un clip publicat pe Facebook, că nu dorește decât „recuperarea unui drept istoric” prin „metode diplomatice”, notează Libertatea.ro.

„Discursul meu nu este unul revizionist așa cum pretind trompetele globalismului. Revizionism înseamnă să revizuiești frontierele în scop strict politic fără niciun argument istoric argumentat. Noi avem de făcut o reparație istorică, de reparat consecințelor acestui rapt pe care l-am suferit în urma pactului Ribbentrop - Molotov. Este îndreptarea unei situații care poate fi făcută pe cale diplomatică, și așa și trebuie făcută, nu am îndemnat la război, nu am spus niciunde cuvântul anexare”, a motivat Claudiu Târziu.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!