Instanţa supremă a respins, miercuri, recursul fostului demnitar PSD şi a menţinut decizia Curţii de Apel Galaţi, prin care Vasile Duţă a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi la returnarea unor sume de bani, respectiv a unui autoturism de lux.

Afaceri "muncitoreşti"

Vasile Duţă, fost senator PSD de Bihor în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pe 5 februarie 2005 de procurorii DNA, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, fapte comise în dubla sa calitate, de parlamentar şi avocat. 

Potrivit rechizitoriului, în februarie 2002, Duţă s-a oferit să îl ajute pe un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii aprobările necesare deplasării unor muncitori, cerând 400 de euro pentru fiecare persoană care urma să obţină aprobare pentru a lucra în Germania. Ulterior, fostul senator a mai pretins un autoturism  Mercedes-Benz, tipul ML 270 CDI, pe care l-a şi primit, în luna aprilie a aceluiaşi an.

"Pentru a da o aparenţă de legalitate în legătură cu deţinerea autoturismului şi pentru a putea înscrie în circulaţie maşina respectivă, inculpatul a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în care s-a consemnat, în mod nereal, plata către cetăţeanul german a sumei de 33.000 euro", se arată în rechizitoriul DNA.

În contul sumei reprezentând valoarea totală a maşinii, fostul senator a obţinut, în perioada februarie 2002 - aprilie 2003, aprobări pentru 190 de muncitori.

Procurorii susţineau că niciunul dintre funcţionarii Ministerului Muncii sau dintre persoanele care au făcut parte din conducerea acestei instituţii nu a pretins sau primit bani sau bunuri de la fostul senator. Totodată, funcţionarii nu au acceptat promisiuni nici înainte, nici după avizarea documentelor, şi nici nu au ştiut de "afacerea" lui Duţă.

La zdup şi cu maşina luată

Magistraţii l-au mai acuzat pe fostul senator bihorean că a pretins şi a primit, în mod repetat, la începutul anului 2002, mai multe bunuri de la administratorul unei societăţi comerciale din Tecuci, promiţând în schimb că va obţine de la acelaşi minister aprobarea deplasării în Germania a 35 de muncitori.

De asemenea, spuneau procurorii la momentul trimiterii în judecată a lui Duţă, în alte trei situaţii, "prevalându-se de calitatea sa de avocat - senator", acesta a promis unora dintre clienţii săi implicaţi în cauze penale, că "îşi poate trafica influenţa şi poate interveni la organele de anchetă sau la magistraţi pentru a obţine soluţii favorabile, cerând şi primind, în schimbul acestor servicii, importante sume de bani".

Pe de altă parte, pentru niciunul dintre clienţi nu au fost încheiate contracte de asistenţă juridică şi nu au fost eliberate chitanţe pentru sumele de bani primite.

Astfel, în baza rechizitoriului întocmit de procurori, pe 29 iunie 2009 Curtea de Apel Galaţi a decis condamnarea lui Vasile Duţă la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 4 ani pentru trafic de influenţă. Totodată, instanţa a mai decis atunci confiscarea autoturismului Mercedes, aflat la acea vreme în custodia fostului demnitar, obligându-l în plus să plătească statului echivalentul sumei de 9.100 de dolari, precum şi a 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Prin sentinţa dată miercuri, Înalta Curte a menţinut această hotărâre.

Citiţi pe această temă şi articolele: Vasile Duţă se dă condamnat politic şi Fostul senator Vasile Duţă a fost găsit şi este sub pază