Decizie şocantă a Arhiepiscopiei Tomisului în cazul stareţului Teotim Popa de la Mănăstirea Basarabi, protagonistul filmului prezentat de Cancan în care faţa bisericească lovea un bătrân.

Arhiepiscopia a hotărât că stareţul nu trebuie pedepsit pe motiv că filmul nu avea... sonor şi că Teotim a declarat sub jurământ că nu este el în înregistrare.

Într-un comunicat de presă remis de Arhiepiscopie se susţine că, fiind audiat de Consistoriul monahal, Gheorghe Luminiţă, "presupusa victimă", ar fi ezitat în a-l identifica pe părintele Teotim ca fiind autorul cert al agresiunii săvârşite asupra sa.

Totuşi, bătrânul a intrat de bună voie în direct la un post TV, la două zile după prezentarea filmului, declarând că Teotim Popa este cel care l-a agresat şi că nu are niciun dubiu în această privinţă. Şi-a susţinut declaraţia şi câteva zile mai târziu în presa scrisă. Trebuie precizat în ce condiţii s-a făcut această audiere şi cum comisia de anchetă a bisericii a scormonit în trecutul bătrânului, folosindu-se şi făcând public faptul că Luminiţă a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Botoşani în urmă cu doi ani, insinuând practic că bătrânul ar fi nebun, lucru de neconceput pentru nişte preoţi. Şi irelevant, în cazul agresiunii.

Decizia luată de arhiepiscopul Teodosie sună cam aşa: "Retragerea acuzaţiilor de lovire şi bătaie a numitului Gheorghe Luminiţă, aduse protosinghelului Teotim Popa, stareţul mănăstirii Basarabi, întrucât faptele invocate sunt nedovedite. Ridicarea sancţiunii de suspendare din funcţia de stareţ şi de la oprirea săvârşirii celor sfinte", ambele măsuri intrând în vigoare pe 17 septembrie.

Acesta este al doilea caz în care un preot constănţean scapă nepedepsit, precedentul înregistrându-se în urmă cu câţiva ani, atunci când un slujitor al Domnului s-a bătut cu un alt preot în birourile bisericii şi s-au împăcat în faţa Arhiepiscopiei. "Pedeapsa" a fost pe măsură, unul dintre aceştia fiind avansat în grad drept consilier la Arhiepiscopia Tomisului.

Teotim Popa a fost întâi duhovnic la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, apoi la Mănăstirea de maici Buna Vestire din Episcopia Bihor, iar ulterior stareţ la o mănăstire de la Coada Lacului, de unde s-a transferat, în urmă cu cinci ani, la Episcopia Tomisului.

Citeşte mai mult despre bătaia de care era acuzat călugărul în articolul "Monah cu pumnul tare: un fost stareţ din Bihor bate fără milă un bătrân"