PDL-istul Sorin Buhaş, fost subprefect de Bihor, este acuzat de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate, care îi impută că, timp de mai bine de un an, în 2009 şi 2010, a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de şef al Direcţiei de Sport dar şi funcţia de consilier local al comunei Oşorhei.

Potrivit unui comunicat afişat vineri pe siteul Agenţiei, evaluările au demarat în urmă cu doi ani, pe 17 noiembrie 2010, şi au scos la iveală faptul că "în perioada 23.05.2009 - 09.08.2010, a deţinut, simultan, atât funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Oşorhei (Judeţul Bihor), cât şi funcţia de director coordonator în cadrul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Bihor".

Documentul reţine că Buhaş, care a fost numit şef al Direcţiei de Sport în 23 mai 2009, în vreme ce mandatul său de ales local la Oşorhei a fost validat pe 18 iunie 2008, a încălcat Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. "Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice", arată ANI care citează pasajul de lege încălcat.

Interesant este că, deşi cercetarea a fost demarată încă din 2010, aşa zisa incompatibilitate a fost făcută publică abia vineri, coincidenţă sau nu, chiar în ziua în care s-a dat startul campaniei electorale.

Contactat de BIHOREANUL, Sorin Buhaş a declarat că acuzaţiile ANI sunt nefondate deoarece când a fost director coordonator la Direcţia pentru Sport a Judeţului "nu eram funcţionar public, ci eram angajat ca personal contractual". "Abia în 4 septembrie 2010, când funcţia de director coordonator a fost desfiinţată şi s-au comasat Direcţia de Sport cu cea de Tineret, iar funcţia a devenit director cu statut de funcţionat public, am depus jurământul de funcţionar public. În aceeaşi zi am şi demisionat din calitatea de consilier local de la Oşorhei, deşi, legal, aveam la dispoziţie 30 de zile să ies din staera de incompatibilitate", a declarat Buhaş.

Întrebat de ce crede că povestea a ieşit la iveală abia acum, PDL-istul a menţionat că habar nu are, cu atât mai mult că nu candidează la alegerile parlamentare. "Azi, când am aflat, am şi contestat decizia în contenciosul administrativ. Sunt conştient că procesul va dura 2-3 ani, dar asta e", a spus Buhaş, precizând că ANI nu i-a adus la cunoştinţă întocmirea raportului final, care l-a declarat incompatibil, ci a aflat din presă.

Pe de altă parte, ANI notează în comunicat că Buhaş a fost înştiinţat cu privire la cercetarea lui şi despre elementele descoperite încă din 2010, afirmând că pe 9 mai 2012 a şi depus un punct de vedere. Nu a menţionat, însă, care a fost acesta.

Dacă va fi găsit vinovat, Buhaş riscă interdicţia de "a mai exercita o funcţie sau demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani".