Fostul viceprimar PDL al comunei Lazuri de Beiuş a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

"Fofiu Ioan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 31 iulie 2009 - 20 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al Comunei Lazuri de Beiuş, judeţul Bihor, şi calitatea de administrator al SC Hinch Risa Com S.R.L. Astfel, Fofiu Ioan nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (2), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "Funcţia de [...] viceprimar este incompatibilă cu [...] funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale [...]", arată un comunicat postat pe site-ul ANI.

Alături de Fofiu au mai fost declaraţi incompatibili alţi 6 aleşi locali din ţară în cazul cărora "starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale". "Cu excepţia lui Fofiu Ioan, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", arată comunicatul ANI.

Contactat pe această temă, fostul viceprimar, acum consilier local al PDL, a răspuns uimit că habar n-a avut de decizia ANI. "Acum vreo 2 sau 3 ani mi-au trimis ceva hârtie, dar nici n-am ştiut ce-i aia "incompatibil", că nu scria acolo motivaţia, şi nici n-am luat în seamă hârtia. Eu eram administratorul firmei mele, nu eram angajat, au zis ei că fie mă prezint sau nu la ei, mi-or trimite acasă. Nu mi-or trimis nimica", a spus Fofiu, care nu ştia nici implicaţiile constatării.

Potrivit ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

"Nu ştiu, am o nepoată avocată, oi vedea ce oi face", a încheiat Ioan Fofiu.