Fotolii de piele, mobilier din lemn masiv, o sală de cinema şi macarons sunt câteva detalii din interiorul aeronavei de lux cu care preşedintele României Klaus Iohannis a plecat în Japonia. Înainte de a se îndrepta spre destinaţie, avionul a făcut o escală în Sibiu.

Imaginile din interiorul avionului privat închiriat de Administraţia Prezidenţială au fost publicate marţi pe pagina de Facebook a site-ului Boardingpass.ro, în contextul în care la nivel național s-au iscat dezbateri privind luxurianta opțiune.

"Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care preşedintele României a călătorit în Japonia. Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri. Preşedintele a călătorit pe ruta Bucureşti - Sibiu - Tokyo Haneda în perioada 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloţii ai efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan)", este descrierea care însoţeşte fotografiile de pe pagina de Facebook.

Foto: Facebook / Boardingpass.ro

Boardingpass.ro mai notează că durata zborului a fost în total de 739 de minute, între Bucureşti şi Sibiu - 31 de minute, Sibiu - Baku - două ore şi 48 de minute, iar între Baku și Tokyo, nouă ore.

Chiar dacă nu a fost făcut public oficial, cel mai probabil motivul pentru care avionul a oprit la Sibiu a fost acela de a o prelua pe prima doamnă. Însă acest fapt nu este o certitudine la ora publicării știrii.

Purtătorul de cuvânt al companiei TAROM, Marius Popescu, a scris pe Facebook că, pentru a se deplasa în Japonia, Administrația Prezidențială a închiriat un avion de la Global Jet în care se afla și Carmen Iohannis.

”Sunteți curioși cu ce avion călătorește președintele Iohannis? Ei bine, aceasta este aeronava Boeing 737-900ER, înmatriculată LX-DIO, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet (nu, nu e TAROM). Avionul a transportat președintele, soția acestuia și staff-ul Administrației Prezidențiale, din România în Japonia. Ruta: București -> Sibiu (prima doamnă) -> Baku (alimentare) -> Tokyo. Info de pe BoardingPass”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Vizita oficială a lui Iohannis a început luni, 6 martie. Marți dimineață, acesta s-a întâlnit cu împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako (foto). Ulterior, Iohannis s-a întâlnit şi cu premierul nipon, Fumio Kishida, anunțând la final că între cele două țări a fost încheiat un parteneriat strategic de colaborare.


(Sursa foto: Twitter - Klaus Iohannis)

În călătoria sa, şeful statului a fost însoţit şi de ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila.

Deplasarea a stârnit însă controverse în spațiul public, dat fiind că Administrația Prezidențială nu a oferit detalii despre costurile închirierii aeronavei luxoase, care până la urmă sunt suportate din bugetul de stat, și nici motivul pentru care a fost nevoie de o escală în Sibiu.

Potrivit site-ului de ştiri G4media.ro, în 2022 Administraţia Prezidenţială a cheltuit 16,6 milioane de lei doar pentru deplasările preşedintelui, dintre care 21 au fost externe, în cadrul unor delegaţii oficiale.

Foto: Facebook / Boardingpass.ro

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!