Într-una dintre acţiunile de verificare în Parcul Natural Apuseni, comisarii Gărzii de Mediu Bihor s-au întâlnit cu un animal care mai rar se lasă văzut: capra neagră.

Mamiferul a fost surprins în apropierea cascadei Oşelu, la poalele Munţilor Bihor. "Imagini rare. O capră neagră (Rupicapra rupicapra carpatica) a fost filmată într-o zonă din Apuseni de către comisarii Gărzii de Mediu Bihor în imediata vecinătate a cascadei Oşelu", au informat comisarii, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafaţă de peste 76.000 de hectare, pe teritoriul judeţelor Cluj, Bihor şi Alba, din care circa 50.000 de hectare sunt păduri. Aici trăiesc numeroase mamifere mari, precum capra neagră, cerbul, mistreţul, căpriorul, lupul, râsul, pisica sălbatică, dihorul, vidra sau ursul.

Estimările autorităţilor sunt că în România trăiesc circa 8.000 de capre negre. Vânătoarea acestor animale este permisă, dar în luna februarie ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că doreşte să introducă caprele negre pe lista mamiferelor protejate.

"Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate şi intacte pentru generaţiile care vin şi pentru noi cei de acum pentru că în natură <turistul vine să-şi bucure ochii; gânditorul găseşte o carte imensă unde fiecare stâncă este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent şi de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime> (Victor Hugo)", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.