Cea mai recentă monografie ilustrată a judeţului Bihor, care cuprinde 1480 de fotografii, inclusiv unele "proaspete", realizate în 2018, a fost lansată pe piaţă de premiatul fotograf orădean Ovi D. Pop.

Monografia cuprinde informaţii în trei limbi, română, engleză şi maghiară, precum şi imagini deosebite cu toate municipiile, oraşele şi comunele din judeţ.

Volumul a fost lansat în două variante, cu copertă moale (70 lei) şi cu copertă de lux (110 lei), şi poate fi achiziţionat din magazinele King Art şi de la sediul firmei Duran’s, care l-a şi editat.

"Ultimele exemplare din ediţia apărută în 2015 s-au vândut la începutul acestui an. Exista cerere, dar nu şi finanţare, aşadar am făcut noile volume din fonduri proprii. 99% din fotografiile care apar în volum sunt realizate de mine", a explicat Ovi D. Pop.

Potrivit acestuia, Monografia ilustrată a judeţului Bihor este cea mai complexă şi completă din ţară, fiecare comună având dedicată câte o pagină cu informaţii şi imagini, fiecare oraş două pagini, iar Oradea un capitol întreg.

Pentru copertă a fost aleasă o imagine cu pădurea din Derna, fotografiată cu drona vara şi iarna. Fotografia, realizată de Ovi D. Pop, a primit 33 de medalii de aur în 10 ţări.

Ovi D. Pop a mai lansat monografii ilustrate ale judeţului în anii 2006, 2007, 2009, 2011, 2013 şi 2015. În toți acești ani s-au vândtut 9.600 de exemplare ale monografiei în diferitele ei ediții.