În 2011, Ministerul Educaţiei a realizat, în premieră, o clasificare a universităţilor româneşti, în urma căreia Universitatea din Oradea s-a poziţionat pe locul 19 din circa 100 de instituţii de învăţământ superior. De la finele anului trecut, rectorul Cornel Antal spunea că doreşte să recompenseze cadrele didactice şi cercetătorii care au ajutat Universitatea să se situeze pe această poziţie, mai precis pe cei care au publicat cărţi şi articole de specialitate ori au desfăşurat diferite activităţi academice specifice profilului lor.

Pentru a identifica aceste cadre didactice, la nivel de Universitate s-a format o comisie care a analizat activitatea universitarilor orădeni. Aşa s-au ales nu mai puţin de 511 universitari, fiecăruia acordându-i-se un anumit punctaj, în funcţie de activităţile realizate. "Nu sunt nume sonore, aşa cum am şi bănuit", a declarat Cornel Antal, joi, într-o conferinţă de presă.

Întrebat de jurnalişti dacă vrea să spună că "celebrităţile" Universităţii şi-au câştigat faima pe nedrept, Antal a spus că s-a referit la faptul că cei care deţin funcţii de conducere în Universitate, implicit mai cunoscuţi, au ales să îşi dedice timpul activităţilor administrative, drept urmare e firesc că nu mai au timp să facă performanţă în domeniul academic.

Primul în topul Universităţii este fotograful Teodor Pantea, cadru didactic al Facultăţii de Arte, care a obţinut nu mai puţin de 178 de puncte. Asta în condiţiile în care ultimul clasat în ierarhia Universităţii din Oradea, Voicu Dragomir, a acumulat 0,0025 de puncte.

De altfel, majoritatea cadrelor didactice din clasament au obţinut punctaje sub 1, în timp ce circa 100 de cadre didactice au acumulat punctaje între 1 şi 10. Doar nouă universitari din cei peste 500 au obţinut punctaje mai mari de 10, drept urmare performanţa lui Pantea e considerată de Antal una lăudabilă. "Îl felicit şi sunt mândru că am un asemenea coleg", a declarat rectorul. Fotograful a obţinut acest punctaj prin multitudinea de expoziţii internaţionale de fotografie la care a participat.

Al doilea în clasament este Liviu Chioncel, de la Departamentul de Fizică al Facultăţii de Ştiinţe, care a acumulat 96 de puncte, graţie articolelor scrise şi citate ulterior de alţi fizicieni. Pe locul trei este Pascu-Cătălin Moca, din cadrul aceluiaşi departament, cu 30 de puncte.