În vederea participării la Campionatele Europene de tir din vara acestui an din Italia, de la Bologna, sportiva clubului orădean CSU Francesca Pop a participat în această lună la două turnee internaţionale în Cehia şi Germania.

Eleva antrenorului Vasile Leţ, care a reprezentat de această dată lotul naţional, a participat mai întâi în Cehia, la Plzen, la concursul programat în perioada 7-11 iunie, unde a concurat la două probe, de aer comprimat 40 de focuri şi pistol sport 25 m. Deşi nu s-a mai pregătit de 11 zile, fiindcă a avut de susţinut Bacalaureatul, Francesca a avut o comportare remarcabilă, obţinând locul III la ambele probe.

"Nu a fost nimic mai mult decât un antrenament controlat. Fata care a luat locul I a făcut record personal, cât am realizat eu la recordul naţional", a declarat, după concurs, Francesca Pop.

După competiţia din Cehia, în perioada 12-16 iunie, Francesca, alături de celelalte 6 colege de la lotul naţional al României a participat în Germania, la Shull, la un alt concurs internaţional, care a reunit însă mai mulţi competitori şi care a debutat cu un concurs cu premii. Sportiva orădeană a făcut echipă cu Ţtefan Rareş Ion din Braşov şi a reuşit să se impună, asigurându-şi, împreună cu colegul ei, premiul cel mare de 500 de euro.

"Au fost 15 echipe, după care au rămas 8 şi tot aşa s-au simplificat până în finală, când am concurat cu un rus şi un ucraineean, pe care i-am învins după ce scorul a fost egal 9-9. A fost un concurs show la care mi-am dorit să particip, să simt pulsul", a declarat sportiva orădeană.

După această întrecere contratimp au urmat cele două concursuri, care au avut loc şi la Plzen, de 40 de focuri aer comprimat şi pistol sport 25 metri.

În proba de glonţ, pistol sport 25 m, Francesca s-a calificat de pe locul VIII în finală, unde şi-a îmbunătăţit considerabil poziţia, terminând în cele din urmă pe locul IV, la doar 0,5 puncte faţă de locul III, ocupat de o sportivă din Cehia. Concursul a fost câştigat de o reprezentantă a Ungariei, în timp ce pe locul secund s-a situat Nicoleta Agafiţei, colegă de lot naţional cu Francesca.

"Sunt mulţumită. Am mers să văd unde mă situez, fără să mă stresez prea tare. În condiţiile acestea, sunt destul de mulţumită de rezultate, chiar dacă nu m-am situat pe podium", a mai declarat Francesca.

Pentru sportiva orădeană urmează două săptămâni de pregătire centralizată la Bucureşti, cu lotul naţional, timp în care va participa şi la etapa a VI-a a Campionatului Naţional. După această perioadă, împreună cu staff-ul tehnic şi ceilalţi colegi de lot naţional se va deplasa în Italia, la Bologna, pentru ediţia din acest an a Europenelor, programate în perioada 10-18 iulie.

"Având în vedere progresul din ultimul an competiţional, sunt nerăbdătoare să particip la ediţia din acest an a Europenelor, pentru a vedea unde mă încadrez pe plan internaţional în competiţiile de mare anvergură", a precizat Francesca.

La rândul său, antrenorul de la club, Vasile Leţ, este mulţumit de prestaţia de la ultimele concursuri ale Francescăi şi, totodată, încrezător în privinţa participării la Europene. "Cu toată absenţa de 10 zile de la pregătiri, a reuşit să facă două turnee de pregătiri foarte bune. Sunt convins că o să facă treabă bună şi la Europene", a declarat antrenorul.