Gabriel Attal, ministrul Educației din Franța, a fost desemnat de președintele Emmanuel Macron să ocupe funcția de premier al țării, notează presa internațională. Astfel, la 34 de ani, Gabriel Attal a devenit cel mai tânăr premier din istoria modernă a Franței, precum și primul care a declarat deschis că este homosexual.

El trăiește în parteneriat civil cu un alt tânăr politician francez descoperit de Macron, europarlamentarul Stéphane Sejourné, după cum notează Spotmedia.ro.

Gabriel Attal o înlocuiește pe Elisabeth Borne, care și-a prezentat demisia din fruntea guvernului francez, după 20 de luni de mandat, conform BBC.com.

Ascensiunea politică a lui Gabriel Attal a fost una rapidă. În urmă cu 10 ani, el era un consilier necunoscut în Ministerul Sănătății. În 2017 este ales parlamentar și aici e remarcat de Macron pentru talentele sale oratorice și forța demonstrată în dezbateri, notează Spotmedia.ro.

La 29 de ani, Gabriel Attal a devenit cel mai tânăr membru al guvernului francez, din postura de secretar de stat în Ministerul Educației. În 2020, el a fost numit purtător de cuvânt al guvernului.

După realegerea lui Macron, noul premier al Franței a fost pentru o scurtă perioadă ministru al Bugetului, preluând ulterior, în iulie 2023, portofoliul Educației.

Cel mai tânăr premier al Franței este popular printre locuitorii țării. Potrivit sondajelor, el este cel mai admirat membru al echipei guvernamentale a lui Macron, fiind situat la același nivel cu rivalii președintelui - Marine Le Pen și Jordan Bardella.

În Franța, schimbarea premierului a fost făcută după un an cu multe crize politice declanșate de reformarea sistemului de pensii şi de legile privind imigraţia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!