În urma rezultatelor referendumului pentru Brexit, guvernele din Franţa şi Germania au somat, sâmbătă, Marea Britanie să stabilească urgent când părăseşte Uniunea Europeană. 

"Negocierile trebuie să se desfăşoare rapid. Cele 27 de state membre UE trebuie să fixeze o dată clară pentru încheierea acestui episod. Trebuie să dăm un nou sens Europei, altfel vidul va fi umplut de populism", a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, potrivit Reuters.

Potrivit gandul.info, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a fost ceva mai moderat, explicând că esenţial este să fie păstrat "proiectul libertăţii şi stabilităţii" construit de Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

"Este clar ne confruntăm cu o situaţie care nu ne permite nici să devenim isterici, dar nici să fim paralizaţi. Nu trebuie să recurgem la complicaţii şi nici să ne gândim că avem toate răspunsurile. Dar decizia Marii Britanii nu trebuie să ne ducă spre depresie şi lipsă de activitate", a spus Steinmeier.

Totodată, Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei şi reprezentantul Franţei în Consiliul de conducere a Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că districtul financiar al Londrei nu va mai putea găzdui instituţii europene.

Pe de altă parte, o petiţie online adresată Parlamentului britanic prin care se solicită organizarea unui al doilea referendum a depăşit sâmbătă un milion de semnături, informează AFP. 

Joi, alegătorii s-au pronunţat în procent de 51,9 pentru ieşirea din Uniune, în cadrul unui referendum cu o prezenţă de 72,2%. Parlamentul Marii Britanii are obligaţia de a lua în dezbatere orice petiţie care strânge cel puţin 100.000 de semnături.

Citeşte şi: Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, după ce 51,9% au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar