Magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula, patroni ai European Food, au anunţat că au câştigat, vineri, definitiv procesul intentat statului român la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

Anunţul a fost făcut prima oară sâmbătă, de televiziunea patronată de cei doi, Naţional Tv, iar ulterior a fost confirmat de omul de afaceri Ioan Micula, pentru agenţia de ştiri Mediafax.

"Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acţiunea în anularea hotărârii arbitrale, n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID (International Center for Settlement of Industries Disputes) şi toate cererile României şi Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mai are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie în toate ţările care intră sub competenţa ICSID", a declarat Micula.

După cum se ştie, situaţia survine după ce, în 2013, Curtea de Arbitraj de la Washington le-a dat dreptate fraţilor Micula în procesul intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. De atunci, însă, s-au adunat în plus zeci de miloane de euro, a subliniat Micula, pentru că România a refuzat constant să plătească. Decizia a fost atacată atât de statul român, cât şi de Comisia Europeană, dar penalităţile au curs.

"Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste 200 şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro. (...) Dacă plăteau atunci, scăpau de suma asta. Suma asta nu se va reduce niciodată, ea creşte la o dobândă de câteva ori mai mare deât poate statul să se împrumute", a menţionat Ioan Micula.

Omul de afaceri a mai precizat şi că, dacă statul român nu se va achita de datorii, avocaţii vor recupera banii îndreptându-se împotriva activelor deţinute de stat în ţările care sunt parte a ICSID, peste 160 la număr. 

Ioan Micula s-a pronunţat şi legat de implicarea Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească potrivit deciziei din 2013 şi a intervenit în sprijinul României în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID. Micula a afirmat pentru Mediafax că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

"Uniunea Europeană foloseşte statul român ca să-şi facă jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeană plăteşte, iar statul nu ascultă întotdeauna de Uniunea Europeană. De multe ori când Uniunea Europeană a spus statului să facă ceva a făcut pe dos", a afirmat el.

Pe de altă parte, omul de afaceri a anuţat că are pe rol încă un proces cu statul, la ICSID, referitor la piaţa neagră a băuturilor alcoolice şi în care daunele cerute sunt mult mai mari.

Decizia de vineri vine după ce, în luna ianuarie, magnaţii bihoreni pierduseră procesul cu Romatsa, instituţia care dirijează traficul aerian din România, căreia îi blocaseră conturile pentru recuperarea sumei restante.

Statul român, bun de plată

Statul român, bun de plată! Vineri, 26 februarie, Instanța de Arbitraj Internațional ICSID de la Washington a dat verdictul în procesul dintre statul român și investitorii suedezi Viorel și Ioan Micula. Decizia care le dă câștig de cauză fraților Micula este defintivă.

Posted by National TV on 26 Februarie 2016