Instituţia care dirijează traficul aerian în România, Romatsa, a câştigat procesul cu magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula.

Potrivit unui comunicat publicat marţi pe site-ul romatsa.ro, sentinţa a fost pronunţată, luni, de Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles.

"Instanţele belgiene au dat câştig de cauză ROMATSA la contestaţia depusă de regie împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia, de către Eurocontrol, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român. Hotărârea Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles este executorie şi stipulează că:
- se ridică sechestrul în cel mai scurt timp (5 zile);
- stabileşte sumele ce vor fi plătite ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român şi R.A. ROMATSA", arată comunicatul.

Patronii European Food au blocat încă din septembrie conturile regiei. În septembrie, anul trecut, Romatsa a fost notificată de către Eurocontrol "cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, în urma prestării de servicii de trafic aerian, cauzată de procesul dintre fraţii Micula şi statul român", mai precizează documentul.

Conform noii decizii, Romatsa va putea din nou să încaseze bani de la companiile aeriene care operează pe aeroporturile din România sau tranzitează spaţiul aerian românesc. De altfel, sentinţa magistraţilor belgieni vine cu doar câteva săptămâni înainte ca instituţia să rămână fără bani.

Agenţia de ştiri Mediafax notează că Romatsa a ajuns în imposibilitatea de a încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigaţie aeriană furnizate, după ce magnaţii bihoreni au obţinut într-o instanţă din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, echivalând cu circa jumătate din încasările regiei pe un an.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat în 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român, în urma sistării programului de facilităţi fiscale. Cei doi oameni de afaceri, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, semnat în 2002, reaminteşte sursa citată.

Pe de altă parte, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din decembrie anul trecut, statul român a scăpat de plata sumei obţinute de aceştia în urma deciziei tribunalului arbitral internaţional.

Citiţi pe această temă articolul Fraţii Micula au pierdut o bătălie de aproape 400 milioane lei cu statul român!