După ce anul trecut au câştigat la Curtea de Arbitraj Internaţional procesul intentat Statului Român, acesta fiind obligat să le achite despăgubiri de 376,4 milioane lei, plus dobânzi până la stingerea debitului, fraţii Micula cer în instanţă executarea silită a statului.

Dosarul a fost înregistrat de Viorel Micula vineri, 3 octombrie, la Tribunalului Bucureşti, pentru încuviinţarea executării silite a Statului Român, prin Ministerul de Finanţe, iar presa speculează că este vorba de datorii nerecuperate de la stat. Conform Dailybusiness.ro, care citează presa internaţională, suma executată s-ar ridica la 250 milioane dolari.

Iniţial se credea că fraţii Micula şi-au reglat conturile cu statul, după ce, la începutul acestui an, aceştia au făcut public un certificat de atestare fiscală eliberat pe 22 ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care atesta faptul că firma European Food are datorii zero faţă de bugetul de stat, în contextul în care, la finele lui 2013, ocupa locul doi în topul celor mai mari datornici faţă de bugetul central. Compania bihoreană a încheiat anul trecut cu restanţe de 276 milioane lei, iar împotriva ei satul demarase deja procedura excutării silite.  

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Statul Român a fost obligat în 2013 la despăgubiri de 376,4 milioane lei, plus dobânzi până la stingerea debitului, către European Drinks and Foods în urma unui proces pierdut la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile din Washington, pe tema anulării facilităţilor acordate companiilor care au investit în zonele defavorizate, printre care şi Rieni - Sudrigiu, înaintea expirării termenului de 10 ani prevăzut de lege.

Chiar dacă acea compensare s-ar fi făcut, statul tot ar mai fi rămas dator celor doi fraţi, potrivit lui Ioan Micula. "Nu vreau să comentez acest aspect. Mai sunt încă discuţii pe rol. Noi încă avem de recuperat bani de la stat. E regretabil că trebuie să mergem în procese internaţionale ca să ne apărăm drepturile", afirma Ioan Micula, sususţinând că „statul român trebuie să ne dea foarte mulţi bani, peste 800 milioane lei la ora aceasta, dar suma creşte, cu fiecare zi".

Citiţi pe această temă şi articolele:

România a pierdut procesul cu fraţii Micula. Statul trebuie să le dea 250 milioane de dolari

Fraţii Micula, fără datorii: Aflată în executare silită, European Food nu mai are restanţe la fisc