Hotnews.ro a publicat o telegramă deţinută de organizaţia Wikileaks şi semnată de Mark Taplin, adjunctul ambasadorului SUA la Bucureşti, în 2007. Taplin a realizat în acest act un top cinci al "oligarhilor români", respectiv un top 3 al "baronilor locali", clasificând-ul drept confidenţial.

Printre cei din urmă sunt menţionaţi şi Viorel şi Ioan Micula, despre care Taplin spune că sunt "de departe cei mai bogaţi dintre cei pe care noi îi considerăm baroni locali".

"Adesea menţionaţi ca fraţii din Bihor, Viorel şi Ioan Micula sunt de departe cei mai bogaţi dintre cei pe care noi îi considerăm «Baroni Locali». Fraţii Micula deţin operaţiuni media prin Centrul National Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei staţii TV (National TV, N24 şi Favorit TV) şi o staţie radio (National FM). Deşi activi iîn afacerile media şi hoteliere, ei se identifică cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase şi care a apelat în trecut la manipulare politică şi economică pentru a obţine o poziţie avantajată pe piaţă (conform telegramei de referinţa A). Fraţii Micula se pare că au legături cu toate partidele mari în Bihor. Un număr de consilieri locali ai PD, PSD şi PNL lucrează pentru companiile fraţilor Micula, în timp ce vărul lor Cătălin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultura şi Educaţie. Cornel Popa, vicepreşedintele PNL pentru nord-vestul României, ar fi de asemenea un apropiat al fraţilor Micula. Averea lor netă a fost estimată la circa 770 milioane de dolari în 2006", e întreaga referire făcută de Taplin la gemenii bihoreni.

În topul oligarhilor români, reprezentantul Ambasadei SUA i-a menţionat pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali. Alţi baroni locali menţionaţi de Taplin sunt Attila Verestoy, Iulian Dascălu.

Taplin susţine că actul a fost realizat, de fapt, de absolventul Universităţii Indiana, Jeremy Stewart, în practica pe perioada verii în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei.