Instituțiile statului au ajuns să se saboteze pe ele însele, cu propriile legi în mână.

Bihorel a aflat că un dosar penal deschis de Parchetul Bihor privind fraude săvârșite în comuna Lugașu de Jos de angajații Primăriei conduse de Sorbán Levente cu ocazia Recensământului desfășurat în 2021 vor rămâne neelucidate și, implicit, nepedepsite, iar asta din cauza statului însuși și a legilor în baza cărora funcționează instituțiile.

Dosarul penal a fost deschis în septembrie 2022, după ce doi localnici au sesizat Poliția Bihor, dar și Institutul Național de Statistică (INS), despre faptul că au încercat să se autorecenzeze online, ocazie cu care au aflat că deja fuseseră recenzați la punctul din cadrul Primăriei, deși în realitate amândoi erau plecați din țară, unul cu un contract de muncă pe 5 ani în Dubai.

Ancheta pornită sub aspectul săvârșirii de „acces ilegal la un sistem informatic” s-a prăbușit, însă, iar dosarul a fost clasat după ce INS le-a comunicat investigatorilor că nu le pot pune la dispoziție date personale culese la Recensământ, din simplul motiv că, după introducerea lor în sistemele informatice, CNP-urile se codifică și nu mai pot fi identificate.

Așadar nu se mai putea demonstra că au fost introduse, și nici de către cine, CNP-urile celor doi lugășeni plecați peste hotare. Practic, o invitație la noi fraude și la recensămintele viitoare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!