În urmă cu câteva luni, municipalitatea a invitat studenţii Facultăţii de Arte Vizuale, dar şi membrii Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea, să se înscrie în proiectul Fresh Art, participând la concursul de picturi intitulat "Creând schimbăm lumea". Proiectul desfăşurat în comun de Oradea şi Debreţin a ajuns la a doua ediţie şi s-a desfăşurat "în oglindă". Marele premiu al concursului a oferit câte unui concurent din cele două oraşe şansa de a-şi prezenta lucrările publicului larg.

Anul acesta, juriul format din Aurel Roşu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Bihor, Jakobovits Miklos, artist plastic, şi Ramona Novicov, critic de artă, a desemnat-o pe Oana Ecaterina Băruţă câştigătoare a premiului Fresh Art, pentru pictura "Rădăcini". "Aceasta va primi o expoziţie individuală anul viitor la Debreţin, iar Csorjan Melitta, câştigătoarea din Debreţin, va avea o expoziţie la Oradea", a spus viceprimarul Biro Rozalia.

În cadrul concursului "Creând schimbăm lumea" s-au mai oferit două premii: administraţia maghiară - unui artist român, iar Primăria Oradea - unui pictor din Debreţin. Astfel, juriul maghiar a selectat lucrarea orădencei Cătălina Moş, iar juriul din Oradea pe cea a artistei plastice Mollar Gabriella. Ambele au primit un premiu de câte 50.000 de forinţi, adică aproape 750 de lei.

În concursul de anul acesta s-au înscris doar 14 artişti orădeni, care au prezentat 21 de opere. "Nu sunt lucrări de avangardă sau clasice, dar am punctat calitatea execuţiei şi a viziunii. Tot ceea ce înseamnă limbaj plastic", a spus Ramona Novicov, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primărie.

Toate cele 21 de lucrări ale tinerilor artişti orădeni vor fi expuse începând cu 15 iunie la Galeria de Arte Vizuale din Oradea şi vor rămâne acolo timp de o lună.