Mai bine de jumătate din România este sub cod portocaliu de ger, iar restul judeţelor sunt sub cod galben. În Moldova s-a înregistrat temperatura record a acestei ierni, iar CFR Călători a anulat zeci de trenuri din pricina viscolului. De asemenea, numeroase şcoli sunt închise.

Cel mai frig a fost în Iaşi, unde s-au înregistat luni -19 grade Celsius. A fost rece şi la Botoşani: -19 grade Celsius. De altfel, în Moldova toate judeţele sunt sub cod portocaliu de ger. 

Meterologii spun că situaţia se va agrava în zonele deja afectate, unde temperaturile maxime între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor ajunge la -22 de grade. De altfel, codurile portocaliu şi galben ar putea fi prelungite.

Şcoli închise, trenuri anulate

Din pricina gerului, şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj sunt închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile au fost suspendate doar luni.

Ministerul Educaţiei a precizat că orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv ISMB.

De asemenea, până luni la ora 15, din cauza gerului, CFR Călători a anulat 52 de trenuri, cele mai multe dinspre şi spre sudul şi estul ţării. Au fost anulate pe ultima sută de metri și trenurile pe ruta București-Constanța și retur.

Frig în toată Europa

De altfel, frig este în toată Europa. Adevarul.ro scrie că, de la Moscova la Paris, continentul a fost cuprins duminică de un val rece siberian, care se extinde treptat pe continent şi care a făcut deja cel puţin trei victime, una în Franţa şi două în Polonia.

În Bulgaria a fost instituit cod roşu şi portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic.

Gerul venit din Siberia a ajuns în Franţa duminică după-amiaza, cu temperaturi de până la -10 grade C, resimţite ca -18 grade C în condiţii de vânt în nord-estul ţării, potrivit Meteo-France.

În Rusia, Centrul Meteorologic Naţional a anunţat că, între 23 şi 28 februarie, temperaturi "anormal de reci" vor afecta ţara.