Un record de temperatură, care însă nu va deveni oficial, a fost doborât într-o dolină din platoul carstic Padiş.

Meteorologul Zsombor Orban, specialist angajat la Staţia Meteo din Baia Mare, a înregistrat, duminică seară (17 ianuarie), temperatura de -39,6 grade Celsius, mai scăzută decât temperatura minimă record a ţării, -38,5 grade, înregistrată în anul 1942, în judeţul Braşov.

"Incredibila valoare negativă a fost înregistrată seara la 9:15, cu doar câteva ore după ce loggerul (n.r. instrument digital de măsurare a temperaturii) a fost amplasat pe fundul dolinei. Numai înnorarea timpurie a împiedicat ca temperatura să coboare mult sub -40 de grade", a scris Orban, pe contul său de pe Facebook.

Padiş

Meteorologul a mărturisit că, iniţial, a crezut că instrumentul său de măsurare a temperaturii s-a defectat, având în vedere că la ora 15.40, când soarele strălucea pe culmi, înregistrase deja o temperatură de -30 de grade Celsius. Seara, când dispozitivul digital a coborât la -39,6 grade, a fost convins că nu este vorba de nicio eroare, dat fiind că termometrul cu alcool arăta, la rându-i, -39 de grade.

"Aşteptările mele au fost depăşite categoric. Minimele măsurate la staţiile meteorologice din România nici nu s-au apropiat de valoarea înregistrată în dolina de pe platoul Padiş", a mai scris Orban pe reţeaua de socializare, unde a postat şi fotografii din periplul său în Munţii Bihorului, inclusiv cu dispozitivele care dovedesc că a înregistrat o temperatură minimă surprinzătoare.

Recordul din Padiş nu va deveni însă oficial, pentru că nu a fost înregistrat la o staţie meteo omologată.