Dezvoltarea personală într-un loc lasă cu siguranţă urme definitorii asupra personalităţii umane. E imposibil să nu te întorci mereu ca adult la timpurile copilăriei, precum şi la locul unde traiul a fost cel mai dulce, frumos şi plin de dor. Nu putem fi, omeneşte posibil, mai ataşaţi de altceva decât de acest reper comunitar al devenirii noastre umane. Aşadar, sunt oriunde, înainte de a fi orice altceva, un orădean cu toate elementele de caracter care mă definesc.
Când, adult fiind, poţi să imprimi aceste nostalgii viitorului, nu poţi să îţi doreşti mai mult pentru tine şi pentru comunitatea din locul de origine decât ca mediul trăit să fie unul frumos, sănătos, care să te facă să fii în continuare mândru de el, la fel ca atunci când, lipsit de grijile cotidiene, îţi era mai drag. Un loc frumos, cu oamenii săi, unde echitatea în distribuirea şi redistribuirea resurselor să fie o normă comunitar acceptabilă, iar grija zilei de mâine să nu fie strict o povară individuală, ci şi una comunitară.
Un loc sănătos, un spaţiu unde aerul să fie "respirabil", atât ca şi chestiune de mediu, dar şi ca viaţă în sine. Unde accesul la serviciile de sănătate, educaţie şi la cele culturale să fie un act de normalitate. Un loc sănătos dă, în mod sigur, oameni sănătoşi, din toate punctele de vedere, fizic, mintal şi comportamental, care să aducă în final acea plusvaloare comunităţii.
Un astfel de loc dă oameni mândri că sunt aparţinători acelei comunităţi. Care dezvoltă un patriotism inegalabil şi un sentiment de puternică ancorare în spaţiul locuit, dar, mai ales, în trecutul şi prezentul acelui loc. Viitorul lor şi al comunităţii nu poate fi decât unul marcat de grija permanentă de a fi mai bine.
Respectul faţă de trecut, grija din prezent şi viziunea asupra viitorului fac o comunitate mai agregată şi mai puternică, iar sentimentul de apartenenţă la aceasta ne conferă o mândrie deosebită.
Ovidiu Mureşan
Viceprimar al Oradiei