Fotograful Ovidiu Pop, deţinătorul firmei de publicitate Duran's, a lansat, luni, ediţia 2012-2013 a ghidului turistic pentru Oradea şi Judeţul Bihor. "Am ajuns, astfel, la cel de-al 16 produs din colecţia Ţara Bihorului", a spus autorul, într-o conferinţă de presă. Fotograful este cunoscut pentru colecţia de monografii, de cărţulii şi hărţi care promovează judeţul.

Deşi a mai fost editat în ultimii ani pentru diverse instituţii, precum Consiliul Judeţean sau Primăria Oradea, ultima ediţie a ghidului turistic pentru oamenii "de rând" a fost lansată în anii 2007-2008.

Noul ghid este editat în două ediţii, a câte 3.000 de exemplare, una în limbile română, italiană şi franceză, iar cealaltă în engleză, maghiară şi germană, fiind menit să "umple un gol" în ce priveşte promovarea turistică a judeţului.

Ghidul lansat anul acesta este practic o versiune completată, are în jur de 250 de poze noi şi 7 hărţi, iar informaţiile sunt actualizate. Dacă în ce priveşte Oradea, ghidul e concentrat mai mult pe aleea pietonală, pe zona centrală incluzând inclusiv Parcul 1 Decembrie şi pe centrul istoric, în judeţ fotograful s-a axat atât pe actualizarea unor trasee montane, care s-au modificat între timp, cât şi pe prezentarea unor atracţii precum noul parc turistic din zona Roşia, inclusiv Peştera de cristale din Mina Farcu.

"Am pornit de la Băile Felix şi 1 Mai şi am încercat să intru pe partea de Apuseni, cu foarte multe obiective, acolo având chiar şi traseele turistice omologate de către Salvamont. La Ţara Beiuşului, de exemplu, am prezentat şi meteşugurile populare, cât mai există, apoi avem Valea Crişului Repede, Câmpia Crişurilor, zona lacurilor Cefa, zona Văii Ierului şi zona Barcăului, unde avem o zonă viticolă destul de dezvoltată", a spus fotograful.

Practic, ghidul cuprinde toate informaţiile de care are nevoie un turist când vizitează judeţul, de la date despre climă şi poziţionare geografică, până la numere de telefoane şi date de contact de hoteluri şi pensiuni şi chiar instituţii publice. Totodată, doritorii pot găsi şi date despre obiective din ţară, precum Cimitirul Vesel sau Castelul Peleş, dar şi din Ungaria, ca de pildă căutatul Hungarospa de la Hadjuszoboszlo.

Ghidul poate fi cumpărat în lanţul de magazine King Art, în chioşcurile Laza Trading şi în librării, mai puţin din Humanitas şi Diverta. Preţul unui exemplar este de 25 de lei. De altfel, luni, un curios care a trecut pe lângă evenimentul de lansare şi-a şi cumpărat un set.