Primul album cu fotografii realizate doar în Padiş a fost lansat, marţi, la sediul magazinului de echipamente montane Alpin Expe din Oradea, de iniţiatorul proiectului, fotograful Andrei Posmoşeanu. Imaginile au fost realizate cu drona, la nivelul solului şi în subteran, în peşteri cunoscute, dar şi în unele în care pot intra doar speologii.

Fotografii sălbatice

Fotograful s-a gândit să lanseze un album dedicat exclusiv Padişului încă din 2017, când adunase deja o grămadă de imagini "trase" în cele mai frumoase locuri din zona turistică. "Majoritatea fotografiilor au fost făcute în perioada 2017 – 2021, dar pot fi văzute şi altele mai vechi, cea mai bătrână datând din 2003", a explicat fotograful.

Albumul "Padiş" conţine zeci de imagini cu cele mai frumoase locuri din zona turistică, între care Cetăţile Ponorului, Şesul Gârzii, Bălileasa sau Boga. Zona este descrisă în limbile română, maghiară şi engleză la începutul cărţii de Cristian Lascu, fotograf şi cercetător al Institutului de Speologie "Emil Racoviţă".

Fiind şi speolog, Andrei Posmoşeanu a publicat fotografii şi din peşteri greu accesibile. "Una dintre cele mai periculoase este intrarea în Peştera Vărăşoaia (V5), unde doar specialiştii se pot aventura. Alte frumuseţi ale naturii sunt Gheţarul de la Focul Viu sau planta carnivoră Roua Cerului (foto) care poate fi văzută greu de oameni, dar ușor cu aparatul foto", a mai povestit fotograful.

În album se mai regăsesc capturi cu ciobanii din zonă şi turmele lor, dar şi cu vaci sau cai sălbatici.

Unic în România

La lansarea albumului a participat, pe lângă fotograf, şi directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, care a lăudat iniţiativa lui Posmoşeanu, adăugând că zona trebuie protejată şi îngrijită de bihoreni și de turiști. "Mulţi care vor privi acest album îşi vor da seama că nu au ajuns în multe locuri şi că probabil nici nu au cum să ajungă, dar măcar au ocazia să vadă ce frumuseţe ascunde Padișul. Chiar şi fotografia de copertă surprinde ceva unicat: Poiana Ponor, care este singura polie din România, adică o depresiune carstică", a explicat Alin Moş.

Albumul "Padiş" a fost finanţat de magazinul de echipamente montane Alpin Expe şi de Travel Guide Romania. "Ne bucurăm că am putut finanţa un proiect care poate să le facă poftă de munte celor care îl vor admira", a transmis Vlad Lascu, general manager al Alpin Expe, care nu a putut participa la eveniment.

Volumul poate fi cumpărat online de pe site-ul magazinului sau direct din magazinele din Oradea (str. Primăriei 9) şi din Cluj (str. Iuliu Maniu 45) la preţul de 49 lei.