Premieră pentru pompierii români: echipa de descarcerare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al Judeţului Mureş şi echipa de prim ajutor calificat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor au participat, între 9 şi 12 octombrie, la Competiţia Mondială de Salvare, desfăşurată în Moreton-in-Marsh, din Anglia. Şi nu doar s-au prezentat, ci au şi arătat că sunt pricepuţi!

La startul concursului au fost prezente echipele reprezentative din 22 de ţări: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Cehia, Chile, Columbia, Elveţia, Franţa, Ghana, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Paraguay, Portugalia, Quatar, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii şi Venezuela. Evoluţia salvatorilor în cele două probe, Descarcerarea din vehicule şi Traumă, a fost arbitrată de 23 experţi evaluatori din şapte ţări membre ale Organizaţiei Mondiale de Salvare.

În cadrul concursului, pompierii bihoreni au dovedit că sunt printre cei mai buni din lume. Mai precis, după parcurgerea etapelor aferente probei "Traumă", echipa bihoreană, coordonată de medicul şef locţiitor UPU/SMURD Bihor, Dr. Beres Zsolt şi formată din plutonier adjutant Szabo Tiberiu (Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea), plutonier Perţ Raul (Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea) şi plutonierul adjutant şef (r) Gyori Liviu, în calitate de şef echipă, a reuşit să ocupe un onorant loc şapte, din 22 de echipe participante. Pe locurile I şi II s-au clasat echipe din Marea Britanie, iar pe III echipa reprezentativă a Luxemburgului.

Organizată de United Kingdom Rescue Organisation, în colaborare cu World Rescue Organisation, Competiţia Mondială de Salvare (World Rescue Challenge) reprezintă cel mai prestigios concurs internaţional al pompierilor şi echipelor de salvare din întreaga lume, competitorii evoluând în cadrul unor scenarii realiste şi intense, care presupun un grad ridicat de complexitate şi dificultate.

Şeful echipei din Bihor, plutonierul adjutant şef (r) Gyori Liviu, este cel mai experimentat subofiţer SMURD din România. BIHOREANUL a relatat, recent, că după 20 de ani petrecuţi în slujba SMURD Bihor, Gyori a ieşit în rezervă, la pensie, în aplauzele şefilor şi camarazilor săi.