Premieră tristă pentru țara noastră. România a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate de Covid-19, în ultimele 14 zile, raportat la populație, după cum a anunțat miercuri biziday.ro, care citează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Potrivit sursei citate, în clasamentul după decese la suta de mii de locuitori, România conduce pentru prima dată, depășind Suedia, care ocupa anterior această poziție.

Astfel, România a înregistrat 69,4 cazuri noi și 1,6 decese la suta de mii de locuitori în ultimele 14 zile, la mare distanță de următoarele clasate – Spania (49,2) și Bulgaria (46,1).

În ce privește numărul de cazuri noi, țara noastră este pe locul doi, după Luxemburg. De precizat, însă, că aceasta este o țară mică, având doar 600.000 de locuitori, și încearcă să-și testeze toată populația, într-un program agresiv de depistare a celor infectați. Până acum, arată sursa citată, Luxemburg a realizat peste 400.000 de teste.

Cu cele 1.182 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV- 2 raportate miercuri, România a ajuns la 48.235 de persoane diagnosticate (la nivel național au fost prelucrate 1.131.699 de teste în total), din care 2.269 au murit. Marți, fuseseră diagnosticate 1.151 cazuri noi, bilanțul total al infectărilor fiind atunci 47.053 și 2239 decese. De altfel, cele din urmă cifre sunt prezentate în comparația ECDC.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), în subordinea Comisiei Europene, raportează zilnic aceste statistici, utilizabile în cadrul politicilor pe care statele membre UE și partenere le iau în această perioadă, mai scrie Biziday.