La Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Ştei, fumatul este un obicei de care elevii nu pot fi dezvăţaţi, dar mai grav este că ţigările lor sunt păguboase şi periculoase și pentru şcoală.

Pe lângă mucurile de ţigară pe care le aruncă pe jos, elevii mai au şi prostul obicei de a-şi stinge ţigările de pereţi, ceea ce afectează izolaţia, sau chiar de a arunca ţigările nestinse pe unde apucă.

Recent, un incendiu a izbucnit din această cauză, la unul dintre tomberoanele de gunoi din curtea şcolii. Focul a fost stins de angajaţii şcolii, fără ca pompierii să fie chemaţi.

Incendiu de la o ţigară

Îngrijorată pentru siguranţa copiilor, mama unui elev de gimnaziu de la această şcoală s-a plâns BIHOREANULUI de colegii mai mari care fumează în curtea şcolii. Sub protecţia anonimatului, acesta a reclamat că liceenii pot provoca tragedii, iar conducerea şcolii nu ia suficiente măsuri.

"Elevii fumători au aruncat ţigări aprinse în tomberoanele de gunoi. Acestea au luat foc, moment în care făptaşii au fugit. Focul a cuprins mai multe tomberoane situate lângă zidul unei case vecine cu şcoala. Flăcările au cuprins şi crengile unui nuc din curtea casei respective. S-ar fi putut întâmpla o nenorocire dacă ar fi ajuns la edificiul acelei locuinţe. Câţiva elevi au făcut o scurtă filmare, care a început să circule pe grupurile de socializare. Aşa a ajuns şi la noi, părinţii acestor copii, care efectiv nu mai ştim ce să credem. Nu mai avem certitudinea că ni se vor întoarce copiii acasă sănătoşi", a povestit femeia, pentru BIHOREANUL.

Părinţii sunt convinşi că, de fapt, liceenii ar fuma cu acordul tacit al profesorilor şi al conducerii colegiului, dovadă că nu sunt sancţionaţi, chiar dacă legea interzice vehement fumatul în instituţii publice şi în şcoli. "Ce exemple sunt oferite elevilor mai mici din clasele de gimnaziu ale liceului? Ce le putem spune noi, ca părinţi, atunci când ei vin acasă şi ne relatează aceste fapte? Să le spunem că legile sunt făcute pentru a fi încălcate, că legile sunt respectate numai de unii. Mai are rost să ne batem capul să le explicăm copiilor noştri că nu este bine să fumeze, când ei, la şcoala unde învaţă, văd cu totul altceva? Dacă se uită pe fereastră, văd elevi mai mari fumând în curtea şcolii şi în spaţiile adiacente. Elevii fumători pot fi uşor observaţi de lumea care trece prin faţa liceului, în condiţiile în care se fumează şi în curtea din faţă", a spus un părinte.

Cu acordul părinţilor...

Directorul Colegiului, Cristian Andru, recunoaşte că are o problemă cu liceenii fumători, dar susţine că fenomenul e greu de stârpit. În primul rând, pentru că şcoala are în vecinătate două şantiere, unul pentru un pod şi altul pentru bazinul didactic de înot, aşa că elevii se scuză ieşind uşor din perimetrul unităţii de învăţământ.

Totodată, şi muncitorii şi alţi locuitori din Ştei au acces în curtea şcolii, din acelaşi motiv. "Din păcate, nu pot să închid curtea şcolii, este un şantier la un pod peste Criş şi accesul e prin curtea noastră. Sunt elevi care fumează acolo, dar nu doar ei, şi alţi oameni. Mai am o problemă şi cu cei înscrişi la şcoala postliceală (n.r. care funcţionează tot în Colegiu) şi care sunt oameni în toată firea", a declarat directorul pentru BIHOREANUL.

Andru respinge vehement ipoteza că i-ar tolera pe elevii fumători. "Le-am spus tuturor profesorilor ca, atunci când sunt de serviciu, să meargă în curtea şcolii în fiecare pauză. Dar să ştiţi că nu e uşor, avem 3,8 hectare de teren şi 9 clădiri", a mai spus directorul.

Incendiul care a fost luna trecută, la un tomberon, n-a necesitat intervenţia pompierilor, susţine Andru, fiind stins rapid de angajaţii şcolii, iar urmele rămase de la ţigările stinse în pereţii şcolii sunt vechi de câţiva ani. "Fumatul este interzis în incinta unităţii de învăţământ, inclusiv în curte, asta e cert. Dar să ştiţi că ajungem şi în situaţii absurde: îi prindem pe elevi că fumează, ei se supără, îi sună pe părinţi, care ne confirmă că ei le dau bani de ţigări", a mai spus directorul.

Acesta a precizat că el este nefumător şi sub nicio formă nu tolerează acest obicei nesănătos al elevilor.