Fundaţia Comunitară Oradea a lansat o nouă ediţie a programului Bursa Talentelor, prin care sunt finanţate proiecte cu impact în comunitate.
Aceeaşi fundaţie a lansat apelul de proiecte pentru o nouă ediţie a programului Fondul Ştiinţescu, prin care se acordă finanţări de 120.000 de lei pentru proiecte educaţionale din domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică), dedicate copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani.
Burse pentru comunitate
Prin Bursa Talentelor, Fundaţia Comunitară Oradea urmăreşte creşterea competenţelor şi abilităţilor celor care vor să dezvolte proiecte cu impact într-un domeniu de interes personal sau colectiv din orice arie de preocupări (ştiinţe umane sau exacte, arte, sport etc.).
Anul acesta se vor acorda minim 5 burse în valoare de cel puţin 4.500 lei fiecare.
De la prima ediţie (2013) până în prezent, s-au oferit 38 de burse în valoare de 384.493 lei. Fondurile au provenit din finanţări oferite de peste 170 de companii şi donatori individuali, numărul beneficiarilor depăşind 11.000 de persoane.
Bursierii, selectaţi de un juriu independent, vor participa la un eveniment organizat de Fundaţia Comunitară Oradea - Gala Comunităţii Bihorene - în cadrul căruia îşi vor prezenta proiectul şi se vor ȋntâlni cu potenţialii finanţatori. La cerere şi gratuit, Fundaţia Comunitară Oradea asigură inclusiv pregătirea bursierilor în vederea susţinerii unui discurs în public, gestiunii emoţiilor, dicţiei şi prezentării generale.
Bursierii vor organiza standuri de prezentare ale propriilor proiecte şi vor avea ocazia să interacţioneze direct cu finanţatorii, într-un cadru decontractat. Cei interesaţi pot să-şi înscrie proiectele pe site-ul FCO, până pe 2 noiembrie, la categoria Bursa Talentelor.
120.000 lei pentru ştiinţe
Prin Fondul Ştiinţescu Oradea, se urmăreşte alocarea a 120.000 lei pentru iniţiative bihorene care îşi propun să-i împrietenească pe tinerii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani cu ştiinţele, prin proiecte educaţionale din domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică).
"Dacă eşti pasionat de ştiinţe, cum ar fi să explici chiar tu chimia prin gătit, fizica prin ateliere de fotografie sau să organizezi activităţi practice de robotică prin construcţii Lego? Fie că faci parte dintr-o organizaţie non-guvernamentală (inclusiv asociaţii studenţeşti, asociaţii de părinţi, asociaţii ale şcolii) sau doar eşti parte dintr-un grup de iniţiativă, fie că eşti profesor, elev, student, muzeograf, bibliotecar, cercetător, inventator, angajat într-o companie, free-lancer sau, pur şi simplu, părinte sau bunic şi ai o idee despre cum poţi face ca pasiunea ta pentru ştiinţe să fie transmisă mai departe tinerelor generaţii, Ştiinţescu abia aşteaptă să te cunoască", au transmis organizatorii.
Proiectele se pot înscrie până pe 2 noiembrie, prin completarea formularului disponibil pe pagina web a programului Fondul Ştiinţescu Oradea. "Un juriu dedicat şi pasionat la rândul lui de ştiinţe va selecta proiectele cele mai merituoase, urmând ca acestea să fie finanţate cu o sumă de până la 12.000 lei fiecare", au mai precizat reprezentanţii FCO.
Programul este o iniţiativă a Romanian-American Foundation, în parteneriat cu Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, alcătuit din donaţii făcute de companii locale şi donatori individuali care sprijină educaţia ştiinţifică.
În cadrul primelor două ediţii au fost finanţate 34 de proiecte, cu peste 246.000 lei. Au fost 3464 de beneficiari direcţi, 9475 ore de voluntariat, 316 de membri în echipele de proiect, peste 730 de ateliere interactive din domeniul STEM.