Construcţia unui Oraş de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activităţile finanţate prin "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi", care răspund unei varietăţi de nevoi identificate în rândul orădenilor.

Fundaţia Comunitară Oradea şi Lidl România anunţă primii câştigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi". Programul este coordonat de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, finanţat de Lidl cu 1.187.500 de lei, şi implementat în 6 oraşe din ţară. La Oradea programul dispune de 237.500 lei şi va fi implementat prin Fundaţia Comunitară Oradea în baza a 2 direcţii: oferirea de susţinere financiară şi mentorat pentru iniţiative comunitare locale şi amenajarea Parcului "Libertăţii".

Iniţiativele comunitare finanţate au fost alese pe bază de concurs. Procesul de selecţie şi aplicare a durat o lună şi jumătate şi la el au concurat 19 aplicanţi cu idei de îmbunătăţire a educaţiei şi/sau a mediului. Dintre acestea 9 proiecte sunt fericitele câştigătoare şi vor fi finanţate cu granturi în valoare de 71.250 lei.

Astfel, actorii Teatrului Arcadia vor organiza ateliere de protejarea mediului pentru copii în care vor realiza păpuşi mânuibile şi un Oraş de Hârtie, construite din materiale reciclabile, iar mai apoi vor susţine show-uri interactive de Bune Maniere alături de mascotele Dino şi Mop, în Parcul Libertăţii. Pe strada Sofiei, Asociaţia Grund Community va amenaja grădina comunitară urbană Péter Bácsi şi va organiza pentru orădeni ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil. Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea vrea să crească interesul locanicilor pentru practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crişului Repede. Poliţiştii de prevenire din cadrul Fundaţiei Colonel Ioan Baciu îî vor pregăti pentru viaţă pe copiii şi tinerii comunităţii noastre, prin activităţi care să îi ajute să identifice riscurile prezente în circulaţia rutieră, acasă, la şcoală şi în mediul online.

Toate aceste activităţi şi multe altele fac parte din cele nouă proiecte care au fost desemnate câştigătoare de juriul format din membrii Consiliul Director al Fundaţiei Comunitare Oradea, împreună cu Cristina Hanganu, director de comunicare şi CSR la Lidl România. A fost un proces valoros de dezbateri în care au fost evaluate îndeplinirea criteriilor din Ghidul Aplicantului precum impactul comunitar, coerenţa şi claritatea activităţilor propuse, realismul şi relevanţa proiectelor, etc. Activităţile incluse în proiecte se vor desfăşura în perioada septembrie 2020 – martie 2021, pe raza municipiului Oradea, toate având ca scop creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii orădenilor.

Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce priveşte selecţia iniţiativelor în care ne implicăm este relevantă pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susţine proiecte de impact gândite de la zero de organizaţii locale, bazate pe informaţii relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la nişte nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de iniţiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice şi că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunităţile din care facem parte a spus Cristina Hanganu, director comunicare & CSR, Lidl România.

Tot ca parte din programul "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi", echipa Fundaţiei Comunitare Oradea va aloca 166.250 lei pentru revitalizarea peisagistică etapizată a Parcului "Libertăţii". Peste 50 de orădeni s-au înscris deja ca voluntari şi participă la acţiunile colective zilnice sau săptămânale de igienizare şi întreţinere a perimetrului parcului. Cei care doresc să se alăture demersului pot deveni voluntari, completând un chestionar online.

Teodora Albiter – Manager Proiecte 
Fundaţia Comunitară Oradea