După ce BIHOREANUL a relatat că o parte din faţada clădirii de la intersecţia străzilor Primăriei şi Duiliu Zamfirescu, unde îşi are sediul Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, s-a prăbuşit joia trecută pe trotuar, această instituţie a emis un comunicat în care arată că reabilitatea clădirii nu poate fi făcută deoarece nu sunt de acord toţi proprietarii.

"Spaţiul în care funcţionează sediul Fundaţiei aparţine Primăriei, care a luat măsurile necesare pentru înlăturarea elementelor de faţadă cu risc potenţial de desprindere, cât şi pentru refacerea faţadei exterioare, şi care totodată a fost de acord cu achitarea cotei sale părţi pentru reabilitarea imobilului", specifică în comunicat directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Angela Lupşea.

Aceasta a adăugat că, încă înainte de a se muta cu sediul în imobilul respectiv, Fundaţia a cerut tuturor celorlalţi proprietari din clădire să se reunească într-o şedinţă pentru a conveni asupra reabilitării faţadei, însă aceştia au refuzat.

Reprezentanţii Fundaţiei mai precizează că, pentru ca o clădire să fie reabilitată, trebuie să existe acordul tuturor proprietarilor acesteia. Or, cum în acest caz nu există acordul tuturor proprietarilor, faţada imobilului continuă să rămână pericol public, chiar dacă - ironia sorţii - ea adăposteşte instituţia al cărei rol este protejarea monumentelor.