Din cele 5.000 de răţuşte care s-au întrecut pe Crişul Repede duminică, 3.425 au fost "adoptate" de orădeni, pentru suma de 5 lei. Aceşti bani, dar şi cei obţinuţi prin vânzarea răţuştelor mari cu câte 500 de lei bucata, au fost cumulaţi de organizatori, adunându-se astfel suma de 23.125 de lei.

Toţi au fost donaţi unor asociaţii şi fundaţii din Oradea care îngrijesc copii şi persoane cu dizabilităţi. "În total, sunt 12 beneficiari, dintre care Fundaţia de Scleroză Multiplă a primit cea mai mare sumă, de 14.000 de lei, deoarece această fundaţie oferă asistenţă la domiciliul şi are 400 de beneficiari în întreg judeţul", a explicat preotul Laurenţiu Lazăr, consilier al Episcopiei Ortodoxe din Oradea pe probleme sociale şi de filantropie şi, totodată, membru al reţelei Evantai, o reţea de sprijin iniţiată de Episcopie pentru sprijinirea serviciilor sociale.

Printre asociaţiile beneficiare se numără Asociaţia Deficienţelor Locomotori, Asociaţia Down Oradea, Asociaţia SOS Autism şi Asociaţia Surzilor. De asemenea, au primit bani şi două grădiniţe din Oradea, cele cu numărul 27 şi 28, care au informat organizatorii cursei că vor să ajute copii care provin din familii monoparentale. "În general, copii rămaşi orfani de un părinte", a explicat preotul Lazăr.

Cursa răţuştelor de baie este un eveniment ce se organizează în mai multe oraşe din România, dar şi din lume, şi care a pornit la iniţiativa unei fundaţii din Germania. De altfel, organizatorii orădeni au plătit fundaţiei nemţeşti aproximativ 4.000 de euro pentru licenţa acestui eveniment.

Preotul spune că îşi doreşte ca şi în următorul an să organizeze această cursă la Oradea. În fond, cel mai dificil pas, primul, a fost făcut. "A fost greu şi cu obţinerea de sponsorizări, pentru că nu ştia lumea la ce să se aştepte. Anul viitor va fi mai simplu", e convins părintele Laurenţiu Lazăr.