Comitetul director al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor şi-a ales, miercuri, noul preşedinte, dat fiind că mandatul vechiului comitet a expirat. Potrivit statutului fundaţiei, din conducerea acesteia fac parte doi consilieri locali, doi consilieri judeţeni şi un reprezentant al primarului Oradiei.

Astfel, miercuri a avut loc prima şedinţă a noului comitet, format în urma alegerilor locale din vară. Din el fac parte consilierii judeţeni Peter Zoltan (UDMR) şi David Sergiu (PSD), consilierii locali Camelia Dulcă şi Daniel Negrean (ambii din PNL), respectiv Marilena Sîrbu, angajată a Instituţiei Arhitectului Şef. De asemenea, din conducerea fundaţiei mai face parte directorul executiv Angela Lupşea, totodată director interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.

„Eu, fiind şi preşedintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Oradea, am fost propusă de comitetul director şi ca preşedinte al fundaţiei”, a explicat Dulca, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Liberala a fost votată în unanimitate ca preşedinte. La fel ca şi ceilalţi membri ai comitetului director, Dulca va avea un mandat de patru ani.

Preşedinta fundaţiei până acum a fost Adriana Lipoveanu, şefa Instituţiei Arhitectului Şef din Primăria Oradea. Obiectivele declarate ale fundaţiei privesc elaborarea şi punerea în practică a programelor speciale de prevenire a degradării monumentelor din Oradea şi din Bihor.

Printre altele, fundaţia derulează programul multianual de reabilitare a clădirilor monument istoric din centrul Oradiei, prin care proprietarii acestor imobile primesc finanţare de la Primărie pentru a derula lucrări de reabilitare, bani pe care trebuie să îi returneze în decurs de cinci ani, fără dobândă.