Operaţiunea Forth Bridge, numele de cod pentru funeraliile prinţului consort Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a încheiat sâmbătă, odată cu coborârea sicriului în bolta regală din Capela St. George a Castelului Windsor. Prinţul Philip a murit pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani.

Întreg ceremonialul a fost gândit de către duce, iar regina Elisabeta s-a asigurat că dorinţa lui va fi respectată, scrie Digi24.ro. Prinţul Philip a avut parte de o ceremonie militară, dar nu şi de funeralii naţionale. Ceremonia a început la ora 17, când întreg Regatul Unit a ţinut un minut de reculegere. Sicriul a fost purtat apoi într-o scurtă procesiune, de la Castelul Windsor la capelă. Regina a mers cu o maşină, în timp ce ceilalţi participanţi au însoţit sicriul pe jos.

Pentru a se respecta şi restricţiile impuse de pandemia de Covid-19, la slujba din capela Saint George au participat doar 30 de membri ai familiei regale, în frunte cu suverana. Aceasta a stat singură, în strana capelei, ştergându-şi lacrimile plânse pentru "prinţul ei viking", cum îi plăcea să-i spună soţului ei.

Nepoţii reginei şi ai defunctului, prinţii William şi Harry nu au stat unul lângă celălalt, pentru că familia regală a vrut să evite orice tensiune. Harry s-a îndepărtat de familia sa, locuind acum alături de soţia lui, Meghan Markle, în SUA. Aceasta nu a fost prezentă la ceremonii.

Toţi membrii familiei regale au purtat haine de doliu de culoare închisă şi măşti sanitare negre. Ei au păstrat distanţa unii de ceilalţi şi în interiorul capelei, pentru a respecta restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

Sicriul a fost coborât în criptă acoperit cu o coroană, cu sabia prinţului Philip, şapca din marină şi etalonul personal. Rămăşiţele ducelui de Edinburgh vor rămâne acolo până la decesul reginei, când soţii astfel reuniţi vor avea ca destinaţie finală Capela Memorială a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

La porţile Castelului Windsor, sute de buchete de flori au fost depuse sâmbătă dimineaţă de britanicii dornici să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost soţul reginei Elisabeta timp de 73 de ani.